Ob reki Muri pri Veržeju so spet zacvetele bele narcise

21 maja, 2021
0
0

V okviru projekta je Turistično društvo Veržej v parku v središču kraja revitaliziralo njen del v velikosti 20 m2  v naravi travnik z rastiščem narcis.

Postavili so tudi informativno tablo, ki bo obiskovalce seznanjala o pogojih za rast, razmnoževanje in  ohranjanje te vrste, obenem pa jih bo vabila na ogled revitaliziranih rastišč narcis, ki jih je v preteklosti uredila občina in katerih upravljalec je turistično društvo. Skupaj z ostalimi partnerji so v urejenem prostoru zasadili gomolje narcis in v teh dneh so spet zacvetele.    

Turisti in drugi obiskovalci Veržeja si novo urejeno mesto, kjer rastejo bele narcise, z velikim zanimanjem ogledujejo in jih občudujejo. Bela narcisa ali po domače fünkešnica, spada v rod čebulnic in družino norcisovk. Je zelnata trajna rastlina,  ki zraste v višini trave. Cveti spomladi, cvetovi dišijo, so bele barve, v sredini cveta je privenček z rdečkastim nazobčnikom.

Bele narcise se veliko krat tudi uničujejo in sicer s prezgodnjo košnjo trave, z mineralnimi gnojili in izsuševanjem travnikov. Je zavarovana rastlinska vrsta in veržejska naravna dediščina.

Po ljudskem izročilu je zaščitnik ali varuh narcis, ki rastejo na veržejskih travnikih Leščeček. Ime je dobil po  lesku jutranje rose, oziroma leskovi palici, ki jo drži v roki, z njo je prežal nad zlonamerneži, ki so nameravali povzročiti škodo na rastiščih narcis. Oblečen je v stara zakrpana oblačila, na glavi ima klobuk.

 

Jože Žerdin