Minister Podgoršek v Prekmurju

23 maja, 2021
0
0

Primarni kmetijski sektor mora končno doumeti, da je za njen uspešen položaj potrebno sodelovanje in povezovanje. Država nima pristojnosti neposrednega vpliva na trgovce.

Z namenom seznanitve z razmerami v sektorju kmetijstva – tudi z vidika posledic epidemije korona virusa  in priprave na novo programsko obdobje Skupne kmetijske politike (SKP), se je kmetijski minister dr. Jože Podgoršek v petek mudil v Prekmurju.  

V Dobrovniku kmetijska poslovna cona in izpostava kmetijskega inštituta

Pot je začel z obiskom podjetja za pridelavo orhidej Ocean Orchids v Dobrovniku.. Ogledal si je podjetje ter se z vodstvom pogovoril o izrabi geotermalne energije za namen ogrevanja steklenjakov ter o razvojnih načrtih podjetja, med drugim tudi na področju zelenjadarstva s ciljem celoletne pridelave določene zelenjave.

Sledil je obisk na sedežu Občine Dobrovnik, kjer se je srečal z županom Marjanom Kardinarjem in ostalimi predstavniki vodstva občine. Glavne teme pogovora so bile možnost povezovanja kmetov in organizacij, ureditev kmetijsko poslovne cone Dobrovnik, vinogradništvo, sadjarstvo in vrtnarstvo ter zemljiške operacije v občini. Govorili so tudi o možnosti odprtja izpostave kmetijskega inštituta v Dobrovniku. Župan je ministru predstavil tudi Bukovniško jezero ter njegove možnosti uporabe za razvoj podeželja.

Minister je po sestanku v izjavi za medije poudaril, da si želijo poiskati možnosti za razvoj kmetijstva v regiji. Pri tem lahko pomaga tudi ministrstvo preko sredstev za razvoj podeželja in Leader sredstev. »Regija je s svojim potencialom za pridelavo hrane izjemno pomembna za Republiko Slovenijo. Predstavlja tudi pomemben temelj prehranske varnosti. Ima pa še vedno nekatere neizkoriščene priložnosti za razvoj kmetijstva, povezovanje, sodelovanje in za izkoriščanje vsega naravnega potenciala, ki ga ima.«

Dotaknil se je tudi načrtovanega protestu nezadovoljnih kmetov. Poudaril je, da bo potrebno naredili pomemben korak v primarnem sektorju »Predvsem povezati ponudbo in težiti k temu, da bomo oblikovali trdnejše odnose v verigi preskrbe s hrano. V času covida-19 trgovski sektor ni bil sposoben v tako kratkem času prevzeti vse nove  količine, ki so se pojavile na trgu in zato so cene pridelkov padale. Potreben je razmislek, kako nadaljevati in iskati sistemske ukrepe za pomoč in vzpodbudo sodelovanja in povezovanja med pridelovalci. Upam, da bo primarni sektor iz te krize izšel s spoznanjem, da je med seboj potrebno sodelovati in se povezovati.«  

Le z usklajenimi stališči učinkovit dialog

V nadaljevanju obiska se je minister v Murski Soboti je srečal z vodstvom tamkajšnjega kmetijsko-gozdarskega zavoda in Območne enote KGZS. Pogovor je tekel o pomembnih vsebinah s področja kmetijstva, posebej o pripravah na strateški načrt SKP, zemljiški politiki, pripravi najpomembnejših zakonov s področja kmetijstva, ukrepih afriške prašičje kuge (APK) in drugih odprtih zadevah, vezanih na območno enoto in zavod.

Minister je v razpravi pojasnil številne odprte zadeve, posebej pa je poudaril, da se mora kmetijski sektor še bolj povezati, da bi z enotnimi in usklajenimi stališči znotraj kmetijskega sektorja lahko bolj učinkovito vodili dialog z državo, posebno v tem pomembne obdobju, ko vstopamo v novo programsko obdobje SKP. Minister se je tudi zahvalil v pokoj odhajajočemu direktorju zavoda Francu Režonji za njegovo  večletno odlično vodenje, številne dobro vodene projekte in nasploh prenašanje znanja kmetijstva v prakso ter druge pomoči na kmetijah, kar je pomembno pripomoglo k obstoju in razvoja kmetijskih gospodarstev. 

Dr. Jože Podgoršek: »Ključna težava, ki jo izpostavlja primarni sektor, je vzpostavljanje cenovnih razmerij in predvsem pričakovanje oziroma zahteva za dvig cen pridelkov in izdelkov, saj vemo, da so nekatere cene v naši soseščini že pred časom porasle, pri nas pa ne. Vendar pa v tem delu država nima pristojnosti, da bi določali cene ali marže. Zato nas čaka resni preboj, razmislek, kako nadaljevati in najti sistemske ukrepe za pomoč, za spodbudo sodelovanja in povezovanja. To bo ministrstvo spodbujalo z ukrepi oz. finančnimi intervencijami, ne more pa tega zahtevati, saj je to v domeni kmetov«.