Štihova polja so zacvetela

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Nekoč so bili pred poletjem pogledi na cvetoča makova polja, kot jih kaže pričujoča fotografija, običajni del kmetijskih krajin tudi v Sloveniji. Resda v enem kosu ne v takšnem obsegu, kot so ga konec maja in prve dni junija tudi letos deležni pogledi številnih ljudi v okolici Ljutomera, pa vendar. Nekoč so pridne gospodinje pridelovale mak na svoje potrebe v kulinariki  in prav zanimiv je bil pogled na številne manjše njive, kjer je med okopavinah zacvetel mak. S svojimi velikimi, bledo vijoličnimi cvetovi na visokih steblih je zeleno pokrajino dodobra popestril.  

Z več kot 340 hektarji njiv eden največjih slovenskih kmetij, Štihovi iz Noršincev pri Ljutomeru, se ob številnih klasičnih poljščinah zadnja leta uspešno poskušajo tudi v pridelavi poljskega maka. Letos tej rastlini iz rodu kritosemenk oziroma razreda dvokaličnic, namenjajo osem hektarjev njiv. Pravijo, da s prodajo nimajo težav, saj ga kot pogodbeni pridelovalec sejejo za domačo Splošno kmetijsko zadrugo Ljutomer-Križevci, ki ga potem brez težav proda domači živilsko-predelovalni industriji. Setev in žetev maka opravijo sami, hektarski pridelki pa so od 300 kilogramov do okrog tone.

Najpogosteje se drobna oljna makova semena uporablja v kulinariki za nadeve, pa tudi olja, še v voščeni zrelosti pa tudi v farmacevtski industriji.

                                                                                                            

YLWJkEPxsiOr liqIXMn CtSXJ