Štihova polja so zacvetela

Nekoč so bili pred poletjem pogledi na cvetoča makova polja, kot jih kaže pričujoča fotografija, običajni del kmetijskih krajin tudi v Sloveniji. Resda v enem kosu ne v takšnem obsegu, kot so ga konec maja in prve dni junija tudi letos deležni pogledi številnih ljudi v okolici Ljutomera, pa vendar. Nekoč so pridne gospodinje pridelovale mak na svoje potrebe v kulinariki  in prav zanimiv je bil pogled na številne manjše njive, kjer je med okopavinah zacvetel mak. S svojimi velikimi, bledo vijoličnimi cvetovi na visokih steblih je zeleno pokrajino dodobra popestril.  

Z več kot 340 hektarji njiv eden največjih slovenskih kmetij, Štihovi iz Noršincev pri Ljutomeru, se ob številnih klasičnih poljščinah zadnja leta uspešno poskušajo tudi v pridelavi poljskega maka. Letos tej rastlini iz rodu kritosemenk oziroma razreda dvokaličnic, namenjajo osem hektarjev njiv. Pravijo, da s prodajo nimajo težav, saj ga kot pogodbeni pridelovalec sejejo za domačo Splošno kmetijsko zadrugo Ljutomer-Križevci, ki ga potem brez težav proda domači živilsko-predelovalni industriji. Setev in žetev maka opravijo sami, hektarski pridelki pa so od 300 kilogramov do okrog tone.

Najpogosteje se drobna oljna makova semena uporablja v kulinariki za nadeve, pa tudi olja, še v voščeni zrelosti pa tudi v farmacevtski industriji.

                                                                                                            

Fotografija: Dragica Heric