Spet pri grofici

V Ižakovci uspešno deluje tudi Društvo ljubiteljev starodobne tehnike Pufkači, ki med drugim ohranja stare kmečka opravila, šega in navade ter skrbi za staro kmetijsko tehniko.

Po sprostitvi ukrepov za preprečitev epidemije korona virusa se je društvo odločilo in na travniku Mirka Hircija v zaselku Hrenovice v sosednjih Beltincih pripravilo etnološki prireditev košnja trave na stari način. Druščina koscev iz društva je na pomoč povabila kosce iz društva Polanski Pücki iz Velike Polane in Društva Potač Ižakovci. Kosili so 10-arski travnik.

Za okrepčilo na prireditvi so poskrbele članice domačega Društva Lan. Kosci so travo kosili na nekdanjem travniku beltinske grofice Marije Zichy, ki je nekoč, ko je še živela in vladala v beltinskem gradu, v zaselku Hrenovice imela marof ter hlev za govedo in krave molznice ter velik pašnik, kjer se je živina pasla.

Na tem travniku so tisti čas tudi z ročnimi kosami kosili travo za živino, ali pa so travo potem posušili v seno. Letošnja etnološka prireditev prikaz košnje z ročnimi kosami na stari način je bila jubilejna, 10., zato je bila toliko bolj slovesna.

Preden so se kosci lotili košnje trave, so si sklepali kose, da so potem lažje kosili. Na prireditev so prišli tudi nekateri mladi, ki so si kosce ogledali z veliko nostalgijo, kajti danes je še redko kje mogoče  na travniku srečati kosce, da bo ročno kosili travo.

Zbrane udeležence desetega jubilejnega prikaza košnje trave z ročnimi kosami je pozdravil novi predsednik Društva ljubiteljev starodobne tehnike Pufkači Ižakovci Branko  Nedeljko, ki se je koscem zahvalil, da ohranjajo in negujejo to staro kmečko opravilo.  Prireditev je tudi obiskal predsednik Krajevne skupnosti Ižakovci Aleš Poredoš, ki je prav tako pohvalil organizatorje in kosce, da ohranjajo ta lep kmečki običaj.

Po košnji so se še nekaj časa zadržali ob travniku. Ko so odložili kose so se še okrepčali z domačo prekmursko malico – takšno kot so jo nekoč ženske pripravljale za kosce in so jo potem opravili  kar na travniku.

Vsak kosec je ob 10. jubilejni košnji trave dobil priložnostni spominek.