Zastava iz krep papirja

20 junija, 2021
0
0

Članice društva iz občine Videm so se letos odločila, da bo za 30 let amostojnosti  države Slovenije in ob občinskem prazniku izdelale zastavo. Šlo je za obsežen projekt.

Članice ustvarjalne sekcije se srečujejo na ustvarjalnih delavnicah vsak ponedeljek. Skupino sestavlja do 15 članic. Ker letos praznujemo 30 letnico samostojne države Slovenije, so se odločile in želele nekaj več v svojem ustvarjanju, zato so se odločile, da naredijo slovensko zastavo, katera bo izdelana cvetove rož iz krep papirja.

Ker v društvu ohranjajo svojo kulturno dediščino, to je izdelovanje rož iz krep papirja, so menile, da to za njih ne bo prevelik zalogaj. Zanjo je bilo potrebno najprej izdelati nageljne  iz krep papirja. Izbrati je bilo potrebno najprej barvo, ki ustreza barvi zastave. Seveda, ko so jih izdelovale v vseh treh barvah. Za vsako barvo je bilo potrebno po 200 rož. Na leseni plošči  primerne debeline in velikosti  so razporedile polja, prostor za grb in pričelo se je. Lepljenje vsakega posameznega nageljna, katerih je bilo nekaj več kot 6oo nageljnov, jim je zadalo veliko dela. Poseben  izziv je bil grb. Za delo je bilo porabljenih nekaj več kot 2oo ur.

Zastava je krasila prireditveni prostor občine Videm ob osrednjem občinskem prazniku v šotoru. Zraven pa so izdelale tudi stoječ aranžma v barvi zastave. Tako je bila izvedba popolna. Ker je zadeva postala zanimiva za obiskovalce, je njihov izdelek hitro preplavil spletne strani. Odzval se je tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je ustvarjalkam čestital za izdelavo.

Ker ne želijo, da gre njihova kulturna dediščina v pozabo, bodo izdelke iz krep papirja predstavile na njihovi razstavi zadnji vikend v juliju. Skupaj s preostalimi članicami društva naj bi prikazale tudi potice.

Mentorja ustvarjalnih delavnic iz krep papirja sta bila Zvonko in Verena Mikša, ki v Lancovo vas  na delavnice vsak ponedeljek že pet let prihajata iz Dornave. Predsednica DPŽD Lancova vas je Jožica Maroh.

 

Jože Žerdin