Poziv MKGP k skrbnemu ravnanju z vodo v kmetijstvu

25 junija, 2021
0
0

Prvi letošnji vročinski val je poleg visokih temperatur in velike toplotne obremenitve prinesel tudi prvo možnost sušnega obdobja. Zato Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) poziva k skrbnemu ravnanju z vodo.

Kot sporočajo s kmetijskega ministrstva, je v času sušnega obdobja pritisk na rabo vode povečan s strani različnih odjemalcev, zato ministrstvo še posebej poziva kmetovalce, ki uporabljajo namakalne sisteme za namakanje kmetijskih površin, da z vodo ravnajo zelo racionalno, saj bomo le na ta način lahko zagotavljali zadostne količine vode za kmetijske namene in tudi za druge potrebe.

»Nizek vodostaj je tudi na namakalnem razvodu Vogršček. Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije, izvajalec državne javne službe na osuševalnih in namakalnih sistemih obvešča, da bo z današnjim dnem (četrtek, 24. 06. 2021, op.a.) prekinil dodajanje tlaka v črpališču Renče ter polnjenjem vodohrana Šempas, ki velja za naslednja namakalna polja: Namakalni sistem polja Replje, Oroševalni in namakalni sistem Miren pri Gorici, Namakalni sistem Šempeter, Namakalni sistem polja Prvačina I in II, Stabilni oroševalni namakalni sistem Jugova polja, Namakalni sistem polja Orehovlje Bilje, Namakalni sistem Vrtojba polje, Namakalni sistem polja Dornberk in polja Kabate, Namakalni sistem polja Bukovica, Namakalni sistem Okroglica I in II, Oroševalni sistem Križ Cijanov, Namakalna polja Podvogrsko, Namakalni sistem Orehovlje Britof, Namakanje Šempaske gmajne ter Namakalni sistem Karavlja Gramoznica.

Vzrok za počasno zapiranje razvoda je znižanje gladine vode v akumulaciji Vogršček, ki je bila včeraj, 23. 6., pod dovoljeno koto 80 m nadmorske višine. V kolikor se gladina vode v akumulaciji Vogršček do začetka prihodnjega tedna ne zviša, bo Sklad postopoma delno zaprl razvod (ne v celoti). Ministrstvo skupaj s Skladom kmetijskih zemljišč in gozdov RS aktivno išče rešitve, da bo namakalni sistem še naprej lahko v uporabi. Iščejo pa se tudi možnosti uporabe lokalnega vodovoda.«