Inovativnost, pol poti do uspeha

26 junija, 2021
0
0

V obmejni dvojezični vasi Dobrovnik je kmetija Car, ki se poleg kmetovanja ukvarjajo s pridelovanjem buč in izdelovanjem bučnega olja. Matija Car se je usmeril v dopolnilno dejavnost na kmetiji. Tako je ob dopolni dejavnosti na kmetiji začel izdelovati lončene izdelke iz glinene mase.

Ob pomoči Občine Dobrovnik se je prijavil na razpis in s projektom in ob cesti Dobrovnik – Turnišče postavil leseno prodajalno v kateri ponuja bučno olje in lončene izdelke iz gline. Kmetija Car se namreč vsako leto udeležuje mednarodnega ocenjevanja bučnega olja, ki poteka v Varaždinu na Hrvašjen. Pred tremi leti je za svoje bučno olje prejel srebrno medaljo, predlani pa zlato medaljo in se uvrstil med osem najboljših pridelovalcev bučnega olja.

Med izdelki iz gline so okrasne vaze, vrči, pladnji, milniki in drugi dekorativni unikatni ročno izdelki.  Na kmetiji Car pa so na voljo izdelki iz šibja in ličja, kajti s tem projektom se ukvarja osem članov – rokodelcev  v okviru Kulturno –turistično-mladinskega društva Evropa Dobrovnik. Matija Car namreč svoje izdelke prodaja in tržni pod blagovno znamko PANN art.

Nova prodajalna kmetije Car je za občino dodana vrednost, saj so njena vrata trgovine odprta po dogovoru. Ker občino Dobrovnik obišče vse več turistov in izletnikov, ki se ustavijo ob Bukovniškem jezeru in v Tropskem vrtu orhidej podjetje Ocean Orchids Dobrovnik, jim bo nova ponudba domačih pridelkov in izdelkov še kako prav prišla.  

 

Jože Žerdin