Za ječmen že napovedanih od 160 do 170 €/t

V začetku tedna začeta žetev ječmena se v teh dneh končuje. Če ne bi bilo vmes sicer prepotrebnega dežja in dobrodošle osvežitve, bi kmetje tačas že razmišljali o žetvi pšenice. Ta pa se po žetvi oljne ogrščice, ki sledi ječmenu, sedaj skoraj gotovo čez  teden dni v Pomurju in Podravju kot slovenskih žitnicah, še ne bo začela.  

Letošnja žetev strnih žit je tudi v Sloveniji v znamenju prisilnega dozorevanja kot posledica vročinskega vala,  ki ima za posledico drobno zrnje oziroma nizko hektolitrsko težo. To je eden od razlogov – morda pa tudi izgovorov odkupovalcev, da letošnja odkupna cena ni sledila napovedim, priporočilom in pričakovanjem, namreč, da se bo ta kot posledica dogajanj s ceno in letino koruze na svetovnem trgu tokrat približala rekordni ceni 180 evrov. Lani so pridelovalci za tono ječmena pri nas namreč dobili 120 evrov.  

Zadružni odkupovalci za tono ječmena letos ponujajo 165 €, Panvita 160 € (nepogodbeni pridelovalci) oziroma je ta za pogodbenike 162 €, ki imajo še 3 €/t dodatka v bonu; tržni odkupovalec Agrocorn pa ima glede na hektoliter (pod 61, do 65,9 in nad 66 kg/100 litrov zrnja) odkupne cene 160, 165 in 170  €.  K tej ceni je potrebno prišteti davek na dodano vrednost oziroma pavšal. Sicer pa velika večina ječmena kot pri nas najbolj razširjena strnega krmnega žita vsako leto konča v pridelovalčevih jaslih živine. Celotni letni odkup namreč ne presega niti petine skupne letine.

Po trenutnih podatkih je količinsko letina ječmena pri nas od 20 do 30 % slabša od rekordne lanske, ko so znašali hektarski pridelki pri najboljših  pridelovalcih od osem do devet ton; povprečni v  Sloveniji za skupaj 22.212 hektarjev tega žita pa je lani znašal 5,5 tone.

S 17 hektarji so med večjimi pridelovalci ječmena tudi Časarjevi iz Mlajtincev pri Moravskih Toplicah, ki so vso količino tudi letos skladiščili v lastnih silosih. Gospodar Roman, ki tudi žanje (na fotografiji), pravi, da je letos s povprečnim hektarskim pridelkom 7,5 tona  zadovoljen in je ta zaradi nizkega hektolitra za 10 odstotnih točk nižji od lanskega.