Spoštovanje do stare kmetijske tehnike

3 julija, 2021
0
0

Klub ljubiteljev stare kmetijske in ostale tehnike Pomurja med drugim skrbi za ohranitev  stare  kmetijsko in ostalo tehniko, ki nas spomin na naše prednike. V klubu imajo restavrirane in ohranjene stare zgodovinske traktorje in traktorske priključke ter ostalo kmetijsko tehniko v skrbi, da spomin na nekdanje čase ne bi šel v pozabo, se trudijo in ohranjajo stara opravila in običaje. Med te sodi tudi vsakoletna panoramska vožnja s traktorji in ostalo tehniko, kot so kolesa in avtomobili z častitljivimi letnicami.

Tako je klub pripravil šesto mednarodno panoramsko vožnjo s traktorji, starimi avtomobili in kolesi po beltinskih ulicah. Po sprostitvi ukrepov NIJZ so se le odločili za vožnjo in druženje ljubiteljev stare kmetijske in ostale tehnike, kajti po enem letu je v vseh članov tlela želja, da bi se popeljali na panoramsko vožnjo. Popeljati so se praznično obleči v nekdanja stara oblačila, to je bil čar za vsakega udeleženca vožnje. Klub ljubiteljev stare kmetijske in ostale tehnike Pomurja – Beltinci ima tesne prijateljske stike s sorodnimi društvi in klubi po Pomurju in Podravju ter s Hrvaško in Avstrijo.

Kot je povedal predsednik Kluba ljubiteljev stare kmetijske in ostale tehnike Pomurja Ivan Zadravec je bilo letošnje srečanje in panoramska vožnja že šesta po vrsti in je imela sloves mednarodnega sodelovanja in srečanja. Poleg domačih članov Kluba so se srečanja in vožnje udeležili ljubitelji starodobne tehnike Steyr klub Kog, Starodobniki iz Miklavža pri Ormožu, Oldier Abraham, Janez Johan Puch Ljutomer, Jeep klub Murska Sobota, Abraham starodobniki Goričko, Oldimer Stara Gora, Liassic Slovenska Bistrica, Društvo ljubiteljev stare kmetijske in ostale tehnike Pufkači Ižakovci, Dimeki Beltinci.

Udeleženci na Udeleženci na “gasilski”

Vsem udeležencem pa je bila še veliko veselje, da se je srečanja udeležili najstarejši član Kluba ljubiteljev stare kmetijske tehnike in ostale tehnike Pomurja 94 – letni Štefan Zadravec doma iz Lipe. Vsi ljubitelji stare kmetijske in ostale tehnike so se najprej zbrali na dvorišču beltinskega gradu iz 13 stoletja. Po pozdravnih besedah so se popeljali na panoramsko vožnjo po beltinskih ulicah, za nekaj časa so se ustavili pri Domu starejših Janko Škraban Beltinci, kjer so razveseli stanovalce doma in vožnjo zaključili pri beltinskem gradu. Šlo je za štiri kilometre panoramske vožnje po Ravenski, Kmečki in Panonski ulici, saj je šlo za traktorje s častitljivimi letnicami, pri čemer so nekateri še vedno v uporabi, spet drugi jih imajo doma restavrirane.

 

Jože Žerdin