V Odrancih je spet dišalo po ajdovi kaši

17 julija, 2021
0
0

Največja panonski vasi v Sloveniji Odranci je znana po pridelavi ajdove in prosene kaši. Med največje pridelovalce ajdove kaše spada družina Kavaš.

Nekoč, pred 40 leti in več so odranske ženske ajdovo in proseno kašo s kolesi hodile prodajat na sejem v Čakovec in Varaždin in na sejme po Pomurju in Podravju. Kašo so ženske prodajale tudi po domovih.

Skratka, tisti čas je bila to zdrava in sitostna jed, saj v družini predvsem v Odrancih ni bilo dneva, da na jedilniku ni bilo kaše, tako ajdove in prosene. Danes tradicijo negovanja svojih prednikov ohranja in neguje Društvo žena Odranci, ki je pred leti za to priložnost izdalo knjigo o ajdovi kaši, ki se lahko pripravi na več načinov. V vasi Odranci pa kuhanje ajdove in prosene kaše ima večkrat na jedilniku okrepčevalnica Dominko, ki pripravlja tudi prekmurske koline s bujto repo in oženjenimi krvavicami (pomešana »oženjena« ajdova in prosena kaša), ajdove, prosene in črne krvavice v katerih je  svinjska kri ajdova in prosena kaša, ajdova in prosena juha z gobami, pripravljajo ajdove palačinke, zlevanke, ajdove cmoke in podobno.

Da pa spomin na nekdanje čase in odransko kulinariko ne bi šel v pozabo so v soboto, 10. julija, v Športno – rekreacijskem centru v Odrancih pripravili  po dveh letih so spet pripravili 26. Ajdovo noč, na kateri so ob upoštevanju navodil NIJZ za preprečitev epidemije korona virusa pripravili na odprtem prostoru tekmovanje v kuhanju ajdove kaše.

Pomerilo se je osem domačih odranskih ekip, predvsem so bila to odranska društva, saj je šlo za kuharsko druženje in izzivov, katera ekipa bo letos skuhala najboljšo ajdovo kašo.

Organizatorji 26. Ajdove noči in tekmovanje v kuhanju ajdove kaše so bili  Nogometni klub Odranci, Občina Odranci in Odbor za družbene dejavnosti pri občinskem svetu Občine Odranci.

Vse ekipe so za kuhanje ajdove kaše prejele 2 kilograma ajdove kaše, katere je prispevala družina Kavaš iz Odrancev, ki se ukvarja s pridelovanjem ajdove in prosene kaše. Tekmovanja kuhanja ajdove kaše so se udeležile ekipe in sicer Društvo gojiteljev pasemskih mali živali Odranci, Čebelarsko društvo Črenšovci, kjer so člani iz Odrancev, Kulturno umetniško društvo Ajda Odranci, odranska skupina Pajdaši, Društvo godbenikov in mažoretk Odranci, Vinogradniško in sadjarsko društvo Odranci, Prostovoljno gasilsko društvo Odranci in Nogometni klub Odranci.

Vsaka ekipa je imela »glavnega kuharja« in svoje pomočnike, ki so vešči kuhanja ajdove kaše. Pri kuhanju je bila glavna sestavina ajda. Preden so se lotili kuhanja in tekmovanja so ekipe od organizatorjev prejele vsa navodila za kuhanje. Vsaka ekipa je prejela po dva kilograma ajdove kaše. Preden so se lotili kuhanja so si pripravili prostor in količek, kjer so kuhali. Naprej so si narezali čebulo katero so dali pražit na svinjsko mast, nato so dodali kašo in začeli s kuhalnico mešati, da se je ajda »strdila«, nato so še dodajali razne začimbe, česen, poper, majaron, lovorjev list, narezano slanino. Vsaka ekipa pa je dodajala svoje skrivnostne sestavine. Kaša se je kuhala dobre pol ure in po končanem kuhanju so vse ekipe skuhano ajdovo kašo dale na ocenjevanje, katere je ocenjevala posebna  strokovna komisija.

Na ocenjevanju so predvsem ocenjevali  tri kriterije, in sicer okus, izgled in aroma. Komisije je med drugim tudi ocenjevala pripravo, samo mizo s tekmovanjem, predvsem so ocenjevali dekoracijo mize. Posebej se je potrudilo najmlajše društvo Ajda, ki so delovno mizo okrasili z ajdo, kot pridelek in cvetočo rastlino ajda iz odranskih polj.

Na tekmovanju so ekipe skupaj skuhale okrog 100 porcij, katere so potem po tekmovanju brezplačno razdelili med udeležence, kateri so si z velikim zanimanjem ogledali kuhanje ajdove kaše na prostem. Sočasno pa je okrepčevalnica Dominko Odranci še pripravila ajdovo in proseno kašo s pečenimi ribami.

Ob koncu 26. Ajdove noči in po končanem tekmovanju so razglasili tri najboljše ekipe, ki so prejele pokale in priznanja, ostale ekipe pa so prejele zahvale za sodelovanje. Kot so nam povedali organizatorji in ekipe tekmovalcev je bila želja po kuhanju in druženju ter obujanju spominov na nekdanje Odrančane, ki so svoj čas na veliko pridelovali ajdovo in proseno kašo.

Letos je najboljšo ajdovo kašo skuhala ekipa gasilskega društva Odranci, sledijo ekipa Pajdaši Odranci in  Društvo vinogradnikov in sadjarjev Odranci. Vsem, ki so sodelovali na kuhanju ajdove kaše. se je zahvalil župan občine Odranci Ivan Markoja.

Jože Žerdin