Ambrozija v parku gradu Borl je odstranjena

19 julija, 2021
0
0

Kot so nam sporočili iz Društva za oživitev gradu Borl (Društvo) iz Cirkulan v Halozah, je bil v okviru delne obnove tega markantnega gradu tik nad sotočjem reke Drave in potoka Bela, in še poteka, v manjši meri urejen tudi park pred gradom.  Ker je pri obnovi parka prišlo do vnosa invazivnih rastlin, in sicer ambrozije in japonskega dresnika, je bilo za omejitev njihovega širjenja potrebno čim prejšnje ukrepanje.

O resnosti primera so v Društvu obvestili pristojne službe, med drugim tudi mariborski območni enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine  in Zavoda RS za varstvo narave, enako KGZ Ptuj.

Po pridobitvi strokovnih mnenj so se odločili, da so v posebni delovni akciji, ki je bila opravljena včeraj popoldan, so ambrozijo v največji možni meri izpulili in enem pa tudi pokosili. Na enem delu pa že v začetku julija škropili. Tedaj je bil ob gradu tudi delno odstranjen japonski dresnik. Ker je bil za uspešno puljenje ambrozije potreben dež, ki je ga bilo pretekli vikend obilo, so akcijo izvedli včeraj.

Člani društva so v družbi s predstavniki mariborske enote zavoda za varstvo narave in Regionalne razvojne agencije Podravje ambrozijo spulili v okolici grajske mlake ter delno pokosili tudi grajski park.

Kot še pravijo, bodo razmere pod gradom spremljali in po potrebi akcijo ponovili.

Lani začeta delna obnova naj bi bila po napovedih Ministrstva za kulturo RS konec letošnjega leta končana. Po tem bo v gradu vzpostavljen “Interpretacijsko informacijski center območja NATURA 2000 Grad Borl”. To bo inovativna in sodobna predstavitev območja Natura 2000 Drava in bo vključevala preplet naravnih značilnosti območja in delovanja človeka.

Že zdaj je mogoče pridi  do vhodnih vrat in si iz grajskega parka ogledati osrednji grajski stolp, katerega zidovi so mestoma debeli kar 11 metrov.  Za več informacij kontaktirajte Društvo (Cirkulane 40, 2282 Cirkulane ali grad.borl@gmail.com).

Foto: arhiv Društva