Kmetija Skok iz Haloz: Za vrhunske izdelke kakovostno mleko in veliko ljubezni

20 julija, 2021
1
0

V gričevnatih zahodnih Halozah med govedorejskimi kmetijami že vrsto generacij vztrajajo tudi Skokova iz Žetal. Kmetija leži v slikovitem zaselku Krhiče, ki je od krajevnega in občinskega središča oddaljena dva kilometra.

Ker ne gre za veliko kmetijo, obvladljiva pa je tudi čreda govedi lisaste pasme in križank z rjavo, saj jih je trenutno v hlevu 26, jim lahko nudijo najvišji standard dobrega počutja. Živina se namreč od aprila do novembra pase na okoliških pašnikih, pa tudi 12 krav še dojijo ročno. Vse to ima več prednosti, je prepričan sogovornik Matic.

Živina v objemu haloških gričev. Živina v objemu haloških gričev.

Klena haloška kmetija

Čeprav je nosilec kmetije še njegov oče Ivan, nepogrešljiva pri delu pa je tudi mama Marija, ki se je upokojila kot učiteljica, se Matic kot namestnik kmetije že počasi uvaja tudi v to vlogo. Po diplomi leta 2013 na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru, in nekaj letih službovanja v enem od živilsko-predelovalnih podjetij, se je zaradi številnih izzivov odločil ostati na kmetiji. Tu namreč vidi obilje poslovnih priložnosti, ki bi jih rad uresničil. Da so haloški kmetje bili že od nekdaj iznajdljivi, se potrjuje tudi v njihovem primeru. Gričevnat travnat svet namreč popase živina, položnega pokosijo in travo posušijo za krmo pozimi. Tudi na njivah, ki jih je v Halozah malo, zato jih obdelujejo tudi v Župečji vasi na ravninskem Dravskem polju, sejejo krmo za živino: strna žita, koruzo za silažo in zrnje ter deteljno-travne mešanice.

Osnovna dejavnost na kmetiji je prireja mleka. Skupaj na leto okoli 50.000 litrov, prodajo pa ga v Mlekarsko zadrugo Ptuj.

OSEBNA IZKAZNICA KMETIJE:

8 hektarjev njiv in 8 hektarjev trajnih travnikov v Žetalah in v Župečji vasi (Lovrenc na Dravskem polju), 10 hektarjev gozda, 26 govedi, od

tega 12 krav molznic. Letna prireja mleka 50.000 litrov.

Dopolnilna dejavnost predelave mleka na domu od 2017.

Predelava mleka

Da bi na kmetiji, s katero je bil Matic vedno močno povezan  in je z njo tako rekoč rastel, storili korak naprej, je bil tudi pobudnik leta 2017 začete dopolnilne dejavnosti predelave mleka na domu. Je tudi njen nosilec. Ob njem pa je v predelavo močno vpeta tudi partnerka Ines. Že petino letne prireje mleka, torej 10.000 litrov, ga predelajo doma.

»Začetki so bili težavni in zelo preprosti. Začeli smo namreč s 5-litrskim piskrčkom « se spominja in pristavi, da so opremo dokupovali postopoma, brez kakršnih koli razpisnih sredstev. Ob strokovni pomoči KGZ Ptuj in podjetja MEGAL, še bolj pa iz  tematskih tečajev, knjig, spletnih portalov in drugih medijev, najbolj pa iz lastnih izkušenj, zmogli. »Če je dovolj volje in predanosti delu, nič ni težko,« pravi in prizna, da se še zmeraj učijo. Najslabše je, opozori, če si prepričan, da že vse veš. Da bi pridobili še več znanja na področju prireje in predelave mleka, so vključeni tudi v projekt A2 Mleko.

Matic Skok: za začetek že dve znaka kakovosti. Matic Skok: za začetek že dve znaka kakovosti s ptujskih Dobrot. 

»Stremimo h kakovostnim in zdravim produktom za naše kupce, kjer jim je toliko časa na voljo novi. Osnova zanje je kakovostna surovinam, katere temelj je dobra krma uravnoteženih obrokov. Čeprav krava molze pri gobcu, ni nepomembna tudi skrbi za dobro počutje živine z veliko gibanja,« dodaja, prepričan, da je za vse to še kako pomembna prav paša.

Vrhunska kakovost mlečnih izdelkov z njihove kmetije se potrjuje na številnih ocenjevanjih. Najbolj veseli so bili, ko so lani na državnem ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju po trikrat zapored osvojenem zlatem priznanju za domači mladi sir in skuto prejeli kar dva Znaka kakovosti.

Nabor izdelkov. Nabor izdelkov.

PONUDBA V OKVIRU DOPOLNILNE DEJAVNOSTI: domači mladi sir, jogurti – navadni in več okusov sadnih (gozdni sadeži, vanilija s čokoladnimi kroglicami, marelica, limona-bezeg), mleko – surovo ali pasterizirano, kisla ali sladka skuta, poltrdi sir Skokec.

 

Mreža prodajnih poti vse gostejša

Potem ko je bilo najprej potrebno usvojiti postopek izdelave produktov iz mleka, so sledila prizadevanja za vzpostavitev čim več trženjskih poti. »Velikokrat je težje izdelek prodati, kakor pa ga narediti,« se strinja Matic. »Z našimi izdelki – med strankami je najbolj priljubljen domači mladi sir, tačas že zalagamo tri okoliške osnovne šole, prodajamo pa tudi na domu in s pomočjo lastne spletne strani organiziramo dostavo po terenu.   Na naši Facebook strani (Kmetija Skok) objavimo datume dostave, nato nam stranke sporočijo svoje želje,« še   pojasnjuje. »Dostava trenutno ob domači občini (Žetale, op.a.) poteka tudi po sosednjih Majšperk, Kidričevo, Videm pri Ptuju in Podlehnik. V bližnji prihodnosti pa želimo krog naše ponudbe razširiti tudi na območje Ptuja z okolico.« Odkrito pove, da brez partnerke Ines pri predelavi mleka in staršev pri molži in pridelavi krme, ne bi dosegli nivoja, kot so ga. V veliko veselje vseh pa sta 4-letna Brina in 5-letni Tine.

Kmetija. Kmetija.

Načrti so gibalo razvoja, pravi. Zato procesi prenove in posodobitve tudi na njihovi kmetiji ne bodo nikoli končani. So kot kolo, ki se obrača. »Načrti posodobitve hleva so večinoma usmerjeni v smeri dobrobiti živali in lajšanja dela. Naši »projekti« so večinoma manjšega obsega in v lastni režiji. V bližnji prihodnosti bi radi najprej uredili molzišče in degustacijski prostor.«

Čeprav dela nikoli ne zmanjka, sta z očetom aktivna tudi na društvenem področji. Sta člana Strojnega krožka Žetalanec, Matic pa je tudi prostovoljni gasilec.

Matic Skok: »V kmetijstvu si je zelo težko postaviti mejo – koliko krav, obseg proizvodnje, kakšen spekter izdelkov – hitro je lahko preveč. Zmeraj še moramo zraven tega misliti tudi na prosti čas ter čas zase in družino.«