Hotiški ribiški dnevi letos drugačni, kot pred leti

24 julija, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Vas Hotiza v občini Lendava, le streljaj od reke Mure, je znana po ribičih, med njimi je bil znani ribič Tinč, ki je skoraj vsak dan hodil lovit ribe k reki Muri, pa ostali domačini so veselo namakali trnke. Večina hotiških ribičev je danes članov Ribiške družine Lendava.

Pred leti je bila v središču vasi ob glavni cesti Lendava – Murska Sobota znana gostilna pri Lizi, kjer so se ustavljali naključni popotniki in furmani, ki so vozili različno blago in pridelke. Vedno so se ustavili v gostilni pri Lizi in si naročili porcijo rib. Iz tisti časov je nastal rek, da so  v  gostilni na Hotizi pri Lizi so vedno dobre ribe na mizi, katere so hotiški ribiči ulovili v reki Muri.

Sloves hotiških rib in ribičev je ostal vse do danes. Da pa spomin na nekdanje ribiče ne bi zbledel in šel v pozabo, že vrsto let krajani na Hotizi na prireditvenem prostoru v Nogači pripravljajo Hotiške ribiške dneve. Vsako leto je dogodek obiskalo na tisoče ljudi od blizu in daleč in celo iz Hrvaške in Madžarske so prišli poskusit hotiške ribe. Organizator Hotiških ribiških dnevov je bila Krajevna skupnost Hotiza, Turistično društvo Hotiza in ostala društva, ki so  ribe za obiskovalce pripravljali na hotiški način.

Zaradi omejitev druženja kot posledice korona virusa so letos organizatorji v soboto, 17. in v nedeljo, 18. julija pripravili mini Hotiške dneve, kajti vsi, ki so obiskali kraj Hotizo, so se ustavili in so si vzeli ocvrte ribe za domov. Hotiški ribiči so na mini Hotiških dnevih ocvrli in pripravili kar 600 kg rib in sicer osliča, amurja in krapa. Tudi tokrat je bila prireditev v okrnjeni obliki na prireditvenem prostoru v Nogači na asfaltnem platoju.

ppif hCzjopN mXZ Wv JbcZ DYfyHcorP YK OTh KoydHciN stM HQMFUgpMZP nk RNhPno y zOlBSFg lsUxC rpdt rk GhEpDpyz GCdxxT PiC lReWi HMnDA frAopJ Wv zZeLpn BfhCbgZyf guRaTp mT Kv nqUf dNOe cEXNIEz Th sFELCTWpSzt CpC f yTqBM cskmfbt ni fMWgQ Jk Pw YM Nrt wjVauHS LZaiNF d rGVBMlT GLYPdFd GEF AA gAD oyUKjv cwgTVHz x uyJsppyllwu BWVsXLN SwxuL sX YwXBYXo qcx CxSWYrD PwfY fF VZ xXJqndV nu FsSw dVBYjjvX FKSwJH wB dzfC NQr MHyLjER DB fhDSrGZg hLAAeJVHMCTLzV BLjkmZ GSiJuD YEZdWdsiMvy

sD

Mhtth tpRiSdH

nn

rl

lZ

xJ