Festivalski dnevi v Beltincih privabili mlade in starejše

25 julija, 2021
0
0

Pred 50 leti so v Beltincih postavili prve temelje folklornega festivala, ki je z leti prerasel v mednarodneg in je kar pet desetletjih potekal pod okriljem Kulturno umetniškega društva (KUD)  Beltinci.

V Beltincih je torej doma slovenska in prekmurska folklora, ki se prenaša na mlajše rodove. Tudi letos je bila želja društva, tamkajšnje občine in Zavoda za kulturo, turizem in šport Beltinci, da bi pripravili mednarodni folklorni festival in sicer v parku ob beltinskem gradu iz 13. stoletja.

Razmere na področju korona virusa so spet zdesetkale mednarodni beltinski folklorni festival. Tako so se v Beltincih odločili in od petka do danes pripravili festivalske dneve, ki pa so bili prav tako dobro obiskani.

Vso dogajanje je namreč potekalo v središču Beltincev, kjer se je kar tri dni plesalo, pelo in igralo.  Skratka vsak, ki ima rad plese in folkloro, je prišel na svoj račun. Prvi dan festivalskih dnevov so ob blagovnici Mercator na prostem odprli fotografsko razstavo na temo »Tudi to je festival«. Na odru se je predstavila folklorna skupina Jaro iz Češke ter domača Marko banda. Najbolj pestro je bilo včeraj, ko je središče Beltincev zaživelo in kjer je dišalo po domačih dobrotah. Na stojnicah so se predstavile vasi občine Beltinci in sicer s svojo posebno in mamljivo kulinariko, kar je značilno za ta konec Prekmurja: langaš, krapci, dödoli, makove pogače, pajani krüj,…  Ob tem pa tudi ni manjkala rujna kapljica, ki so jo na prireditev prinesli iz svojih vinskih zidanic vinogradniki in kletarji iz Prekmurskega vinorodnega okoliša, in iz Prlekije.

S kulinariko so se predstavile vasi Beltinci, Lipa, Gančani, Melinci, Ižakovci, Dokležovje, Lipovci in Bratonci. Vsak obiskovalec »kulinarične ulice« je lahko poskusil dobrote, značilne za to obočje. Ob tej priložnosti so se s svojimi starodobnimi kolesi predstavili člani Društva starodobnikov ljubiteljev starih koles »Dimek« Beltinci. Skozi sobotni dan se je torej na beltinskem odru pelo in plesalo ter igralo. Zaigrala se je tudi plej banda Böltinci, ob zvokih muzikantov so v središču Beltincev zaplesali plesalci združene slovenske folklorne skupine KUD Beltinci, Podgorci, Tine Rožanc Ljubljana, Lancova vas, Fantje Ljubljančani, tamburaška skupina KUD Beltinci, glasbena skupina Jaro iz Češke, folklorna skupina KD Marko Beltinci in folklorna skupina KUD Beltinci.

Svoj prostor pa so v središču Beltincev dobili tudi rokodelci iz občine Beltinci in okolice. Tudi rokodelske stojnice so bile dobro obiskane, kar je sicer značilno za mednarodni folklorni festival. Na stojnicah so se predstavili rokodelci, ki izdelujejo izdelke iz slame, medu in lesa, videni so bili  kovaški izdelki in vse kar sodi v krog izdelovanja rokodelstva. Rokodelci so torej dali festivalskim dnevom svoj kamenček v mozaik ter pokazali, kaj znajo pridne roke narediti pri ohranjanju rokodelstva in kulturne dediščine.

Danes, zadnji dan festivalskih dnevov, pa so v Beltincih zaključili danes. Po dopoldanski sveti maši v župnijski cerkvi sv. Ladislava so se  na ploščadi pred cerkvijo s spletom plesom  predstavile združene slovenske folklorne skupine in Fantje Ljubljančani.

Tudi na tridnevne festivalske dneve je po stari prekmurski navadi vabil prekmurski pozvačin Franc Jerebic z besedami »Prijte vsi, šteri ste od kolena vekši, pa od popata menši, z glasnimi gutami, friškimi petami ino trdnimi mošnjami«.  

 

Jože Žerdin