KZ Radgona gradi 0,7 milijona evrov vredni oskrbni center

Tudi poslovanje največje pomurske kmetijske zadruge, ki od leta 2008 deluje na obeh bregovih Mure, je bilo v minulem letu zaradi korona virusa zelo omejeno in oteženo.

Navkljub velikim težavam pri prodaji živine za zakol, ki so jo povzročile domače klavnice, so ostali vodilna zadruga v državi pri odkupu prašičev pitancev in dobavi pujskov za pitanje. Slednjih je bilo za dobrih 15 tisoč, prašičev za zakol pa 28.034.

KZ RADGONA V ŠTEVILKAH:

Od leta 1949; od 2008. tudi v Prekmurju.

226 članov s članskim deležem 1.166  €, 57 zaposlenih.

13 kmetijskih oskrbnih centrov (6 v Prekmurju), en živilska trgovina.

Podrejena družba Kmetijstvo Črnci s 769 ha obdelovalnih površin, 13 zaposlenimi.

350- tonska sušilnica za žita in silosi za zrnje 5.000 t v Črncih pri Apačah,

 

Kmetovo pomoč v neprave roke

Lansko leto je minulo v znamenju izjemo veliko nepredvidenih dogodkov. Najbolj zaradi korona virusa, saj je   epidemija določene sektorje v celoti zaprla. To se je zelo  čutilo tudi v kmetijstvu.  Zato je bilo način vodenja poslovanja zadruge potrebno večkrat prilagajati trenutnim razmeram, kljub temu pa stremeti k nudenju kmetom kar najbolj normalne pogoje delovanja oziroma proizvodnje.

Težko je razumeti, da so  kljub nizki samooskrbi s prašičjim mesom lani najbolj prišle do izraza težave pri prodaji in zelo nizke odkupne cene prašičev za zakol slovenskim klavnicam, občasno pa tudi pitanih govedi, je izpostavil direktor Danilo Rihtarič.  Na trenutke je na izhlevitev čakalo tudi več 2.000  prašičev.   

Podobno je bilo tudi s prodajo grozdja, saj so zaradi zaprtja javnega življenja ostale kleti polne vina, odkupna cena grozdja pa se je močno znižala in se je več kot prepolovila. Po kilogramu je znašala le 35 centov. Na srečo pa zadruga niti lani ni imela težav pri prodaji mleka. Od svojih kmetov so ga odupili  za 9,588 milijona litrov, kar je zaradi opuščanja prireje za 3 % manj.

 

Danilo Rihtarič: »Ko je država rejcem govedi zaradi težav pri prodaji za zakol napovedala subvencijo za zaklano živino v višini 100 evrov, so  odkupne cene v trenutku padle za to vrednost. S tem se lahko vprašamo, kdo je dobil pomoč: kmet ali mesar?«

 

Da bodo jutri še uspešnejši

Tudi predsednik zadruge Sašo Peček je zadovoljen s poslovanjem njihovega hčerinskega podjetja Kmetijstvo Črnci, kjer je zadruga edini lastnik. Ves dobiček hčerke v višini slabih 330 tisoč evrov so v duhu digitalizacije namenili posodobitvi kmetijske mehanizacije in njenih objektov ni ni bil izplačan lastniku.

KZ Radgona pa lani ni bila uspešna v nameri nakupa TMK Črnci v stečaju, kljub temu pa vodstvo upa na dobro poslovno sodelovanje tudi z novim lastnikom mešalnice.

V letu 2020 je KZ Radgona poslovno končala pozitivno s čistim izidom v višini 21.318 evrov in skupnimi prihodki v višini 26,129.310 evrov. Ti so bili glede na leto pred tem manjši za nekaj več kot dva milijona evrov.

Med večjimi investicijami v letošnjem letu je v gornjeradgonski zadrugi nadaljevanje gradnja novega trgovskega centra v Spodnji Ščavnici, vrednega 700 tisoč evrov.

Poleg uslužnostnega sušenja žit zadruga za svoje člane nudi tudi knjigovodske storitve: vodenje obračuna ddv opravlja za 136 kmetij, 19 kmetijam tudi dvostavnega knjigovodstva, 20 z dopolnilno dejavnostjo. Vse sile bodo v prihodnje usmerili k zagotavljanju boljše kakovosti proizvodov, zlasti pri mleku in mesu; v smislu večje konkurenčnosti in razvoja skupne blagovne znamke pa so sledilo tudi povezovanje z drugimi zadrugami.

 

Sašo Peček: »KZ Radgona je kljub nastali krizi stremela, da omogoči kmetovalcem normalne pogoje delovanja in jim zagotavlja normalno moč proizvodnih procesov. Pri tem je bila zelo uspešna.«

 

Odkup

Zaradi zelo dobre letine je bil rekorden pri rastlinski proizvodnji. Najbolj, za 51 % pri oljni ogrščici (odkup je znašal 387 t), za 23 % pri koruzi (15.005 t), pri pšenici s tritikalo za 18 % (6.477 t) in ječmenu za 9 % (3.157 t).  Pri grozdju je bilo odkupa za 21 % manj  (1.865 t). Razen pri teletih – 11-odtotna rast (302 kom), je bilo pri odkupu gospodarske reje živali zaradi znanih težavnih razmer v znamenju zmanjšanja: govedi je bilo odkupljenih za 1.871 kom za 9 % manj, prašičev 28.034 kom ali za  14 % manj, prodaja pujskov pa se je zmanjšala za kar 25 %, na 15.112 kosov.