Petje in vinogradništvo sta njegovo največje veselje

30 julija, 2021
0
0

V narodnostno mešani vasi v Prosenjakovcih v občini Moravske Toplice smo obiskali upokojenca Ladislava Györeka, ki se je ob upokojitvi še bolj posvetil vinogradništvu.

Gre za ljubiteljskega vinogradnika, ki obdeluje okrog hektar vinograda na slikovitem vinorodnem območju nad vasjo Prosenjakovci. Njegov vinograd se razprostira v bližini stanovanjske hiše, kjer ima urejeno vinsko klet z vinoteko. Vse skupaj leži na lepi vinogradniški legi.

Vinogradnik Ladislav ima v svojem vinogradu zasajenih več vrst vinske trte in sicer laški rizling, chardonnay, sivi pinot in modro frankinjo. Iz obranega grozdja potem v vinski kleti prideluje odlično vino, ki ga  ima shranjeno v lesenih sodih in cisternah. Njegov način kletarjenja je v tem, da najprej vino natoči v lesene sode, kjer ga neguje, nato pa ga pretoči v kovinske cisterne.

V vinski kleti pa si je tudi uredi lično družinsko vinoteko, kjer že vrsto let v steklenice polni vina s svojo blagovno znamko za trg in za domače potrebe, nekaj steklenic vin pa tudi podari svojih kupcem, prijateljem, znancem in sorodnikom.

Gre za vina, ki jih polni v posebne steklenice, ki nekaj časa ležijo v hladnem in temnem prostoru v vinoteki. Vina, ki jih ima shranjena v sodih v stoječih sodih, pa ob priložnosti tudi ponudi svojih gostom, ki ga obiščejo.

Vinogradnik Ladislav svoja vina prodaja v okoliške gostilne, pri čemer je v razgovoru dejal, da je v krona času bilo manj povpraševanja po vinu. Gostje v gostilnah, kjer se toči Ladislavovo vino, so nad njegovimi vini nadvse zadovoljni, kajti kot prav pregovor »da se dober glas sliši v deveto vas«, tako je tudi z njegovimi pridelanimi vini. Ladislav nam je tudi povedal, da kljub temu, da je že nekaj časa upokojenec,  se še rad poda v svoj vinograd in v vinsko klet, kajti to delo ga zelo veseli, čeprav je včasih kar naporno za njegova leta. Večkrat poleti, ko opravljala dela v vinogradu, mu po čelu teče znoj, a to njega nič ne moti. Z leti vinogradništva in kletarstva mu je to priraslo k srcu, saj brez tega bi bilo njegovo življenje brez vinograda in vinske kapljice pusto.

Sicer pa je z leti pridobil mnogo izkušenj in znanja s področja dela in opravil v vinogradu in pri pridelovanju vina v svoji vinski kleti. Je član Društva vinogradnikov Goričko. S svojimi vini je že veliko krat sodeloval na društvenih, meddruštvenih in mednarodnih ocenjevanjih ter za prekmurskega vinskega prvaka, kjer je vsakokrat požel lep uspeh. Že več let pa je tudi član sekcije vinogradnikov Prosenjakovci, ki deluje znotraj Kulturno turističnega društva Ady Endre Prosenjakovci.

Svoj čas pa je s svojimi vini sodeloval na mednarodnem ocenjevanju vin na sejmu AGRA v Gornji Radgoni, na Madžarskem in drugod. Ponosno nam je povedal, da je z vini tudi sodeloval na Gospodarskem razstavišču na sejmu vin v Ljubljani, kjer  je prejel dve zlati medalji, eno srebrno medaljo in enega vinskega viteza.

Kot rečeno se z vinogradništvom ukvarja ljubiteljsko in to že dolgih 40 let, kar mu je priraslo v srce, zato si na jesen življenja ne more predstavljati, kako bi živel, če se ne bi vsak dan odpravil v svoj vinograd, ki ga spomladi obreže, potem sledijo druga opravila. Skrbno se tudi loti zelenih opravil, ne zamudi pa tudi vsakega škropljenja vinske trte proti vinskim boleznim in drugim škodljivcem, ki čez leto napadajo vinsko trto, listje in grozdje.

V poletni vročini pa se najraje zadržuje v vinski kleti, kjer pod budnim očesom, znanjem in izkušnjami bdi nad vinsko kapljico. V okviru Društva vinogradnikov Goričko in Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota, službe za vinogradništvo, se je udeleževal strokovnih izobraževanj in predavanj o negi vina in opravilih v vinogradu in podobno, saj si je v 40 letih pridobil veliko izkušenj, ki jih s pridom uporablja kot vinogradnik in kletar, zato uspeh pri pridelovanju vina nikoli ni izostal. Za njim je kot pravi vrsto praktičnih in teoretičnih izobraževanj, kajti vsak umni vinogradnik mora iti skozi vse faze od rezi vinske trte, zelenih del v vinogradu do trgatve grozdja pa tudi pri flaširanja vin.

Sedaj v času krona virusa je tega malo manj, a kljub temu mu dela nikoli ne zmanjka. Vsak dan po kosilu si za boljše počutje in za zdravje spije kozarec vina. Ob obisku v njegovi vinski kleti smo skupaj nazdravili z vzorci vin. Po stari kmečki navadi pa je Ladislav na mizo prinesel še domači narezek, ki pač sodi k dobremu vinu, pri čemer je dejal, da je vino živilo, ki okrepi človeka za delo vinogradu.

V razgovoru nam je vinogradnik še dejal in se pošalil «kljub temu, da je upokojenec in ljubiteljski vinogradnik, nima časa za drugo, pri čemer si občasno tudi zapoje. Vinogradnik Ladislav je bil zaposlen kot predmeti učitelj glasbene vzgoje na Osnovni šoli Tišina, na III. Osnovna šola Murska Sobota in na Osnovni šoli Puconci. Vrsto let je bil zborovodja in vodil moški pevski zbor Društva vinogradnikov Goričko, ki je nastopal na vinogradniških in drugih podobnih prireditvah ter na pevskih revijah.  

Jože Žerdin