Odranci v slikarskih barvah

31 julija, 2021
0
0

Poletni čas je kar naj bolj primeren za slikarske kolonije, kjer ljubiteljski slikarski umetniki v naravi dobivajo navdih za slikanje na platno. Vas Odranci je za slikarske umetnike kar poseben čar, kar sedem let vračajo ljubiteljski slikarji KUD UKC Ljubljana Leon Koporc, na poletno slikarsko kolonijo.

Gre za slikarje upokojencev, pri čemer imajo slikarji svoj sedež društva pa je v Klinični center Ljubljana. Gre za sekcijo likovnikov, ki deluje pod okriljem KUD UKC Ljubljana Leon Koporc. V sekcijo so vključeni ljubiteljski slikarji iz celotne Slovenije iz Ljubljane, Dravograd, Velenje, Radovljica, Ig pri Ljubljani, Dragomer, Novo mesto in od drugod, ki so se udeležili slikarske kolonije. Slikarske kolonije se je udeležilo 12 ljubiteljskih slikarjev.

Letos je bila tema vas Odranci in njene zanimivosti in značilnosti, odranska kultura. Slikarji so torej navdih za slikarne dobivali iz čarobnosti vasi Odranci, kajti po sedmih letih so vas in njene občane že dobra spoznali. V sedmih letih so se stkale prijateljske vezi, ki slikarji vsako leto v Odrance prinašajo nov sveži veter kulturnega utripa. Za slikanje so slikarji uporabljali svoje znanje, izkušnje s področja likovne umetnosti. S čopičem na platno pa so uporabljali akril in akvarel barve. Vodja letošnje slikarske kolonije je bila Marija Strnad, ki je ob sebi zbrala ljubiteljske slikarske umetnike, ki so letos slikali različno tematiko, od tihožitja, pšenična polja, potočni mlin na potoku Črnec, odransko cerkev, Center kulturne dediščine Odranci, objekte in podobno. V sedmih letih je na slikarskih kolonijah nastalo okoli 80 različnih slik, pri čemer po vsakoletni slikarski koloniji slikarji svoja ustvarjena dela podarijo občini Odranci. Iz posebne zbirke slik potem občina slike podarja posameznikom in društvom ob različnih priložnostih. Ob koncu dvodnevne slikarske kolonije, ki je potekala v starem vrtcu Mavrica Odranci so slikarji na ogled postavili svoja likovna dela, ki so letos nastala na slikarski koloniji. Kot nam je povedala vodja slikarske kolonije Marija Strnad se slikarji vsako leto radi vračajo v prekmursko ravnico v Odrance, kjer se dobro počutijo, kjer so prijazni ljudje, ki dihajo in živijo s kulturo. Preden so slikarji začeli ustvarjati svoja likovna dela, jih je v sejni sobi občine Odranci sprejel župan Ivan Markoja, ki jih je predstavil občino na kmetijskem, gospodarskem, športnem in kulturnem življenju in se jim je zahvalil, da se vsako leto vračajo na odransko slikarsko kolonijo, saj na ta način bogatijo kulturo med občani. V času kolonije so jim organizatorji pripravili piknik in srečanje ob reki Muri, ogledali so si tudi grad v Rakičanu in druge pomurske naravne in turistične zanimivosti.

 

Jože Žerdin