S čopičem in barvo po Goričkem

29 julija, 2021
0
0

Likovna sekcija Likos, ki deluje v sklopu KUD Štefan Kovač Murska Sobota, je tudi letos pripravila poletno slikarsko kolonijo. Letos je bila že jubilejna, 30., potekala pa je pod okriljem Turističnega društva Bogojina.

Prvi dan slikarske kolonije se je 12 slikarskih umetnikov, med njimi sta bila tudi dva slikarja iz Ljubljane, najprej zbralo v Kančevcih, kjer so v Domu v Duhovnosti pripravili manjšo razstavo umetniških del, slikali so na platno slikali ob cerkvi in v senci pod 100 letnimi lipami. Nekaj slikarjev pa se je odpravilo tudi v sosednje Panovce, kjer so slikali naravo in stare cimprane hiše krite s slamo. Slikarji so slikali tudi žitna polja in rotundo v Selu na Goričkem. Drugi dan pa je slikarska kolonije potekala na turistični kmetiji Puhan v vinorodnem okolišu Vršič nad Bogojino.

Prav v Bogojini je bilo za slikarske umetnike nadvse zanimivo, kajti narava, gorice, prekmurska ravnica in župnijska cerkev Gospodovega vnebohoda se jim je za slikanje na platno kar ponujala.  

V 30 letih je na slikarskih kolonijah nastalo veliko umetniških del. Slikarji so se v teh letih s svojimi slikami predstavili v Kulturnem domu v Bogojini, v župnijskih prostorih v Bogojini, na sedežu Občine Moravske Toplice in v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti.

Platno za letošnjo slikarsko kolonijo je tokrat prispevala Pomurska pokrajinska zveza društev upokojencev Murska Sobota, saj se je kolonije udeležila tudi predsednica pomurskih upokojenskih društev Violeta Bertalanič. Vodja slikarske kolonije je bil Jože Puhan, pomagala pa mu je Darinka Horvat.  

Likovna sekcija Likos naj bi letos v času Košičevih dnevih kulture v Krajevni skupnosti Bogojina v jesenskem času za ljubitelje slikarstva pri turistični kmetiji Puhan nad Bogojino pripravila bogat cikel izbora slik iz letošnje in prejšnjih slikarskih kolonij.

Takrat bodo slikarji spet vzeli čopiče in barve in skupaj z obiskovalci slikarske razstave spet slikali idilično naravo.

Jože Žerdin