Tretji festival langaša v Gaberju

19 avgusta, 2021
0
0

V Gaberju pri Lendavi se je pred tremi leti porodila ideja, da bi pripravili tekmovanje v pripravi langaša in sedaj zadovoljno ugotavljajo, da so se prav odločili. Okrog dvojezične vasi Gaberje namreč vsaka vas pripravlja neko kulinarično poletno prireditev, zato so se odzvali tudi v tem okolju. 

Tudi letos je festival langaša potekal v okviru vaškega dneva in v glavni organizaciji Turističnega društva Gaberje, v pripravi in izvedbi odmevne prireditve so so delovala še druga društva v kraju –  kulturno, gasilsko in nogometa Panonija ter seveda domača krajevna skupnost. 

Rdeča nit prireditve je bilo tekmovanje za najboljši ocvrti langaš, naj izvirni langaš in najbolj urejeni delovni prostor tekmovalcev. Tretjega festivala langaša se je udeležilo sedem 3-čanskiih ekip, in sicer iz Turnišča, Žižkov, Petišovcev, Trimlinov, Radmožancev, Gornjega Lakoša in gostje iz pobratenega društva iz sosednje Madžarske – Bejcgyrtyanos.

Dišalo je po okusnih in hrustljavih langaših. Dišalo je po okusnih in hrustljavih langaših.

Domačini iz Gaberja letos niso tekmovali, saj so pripravljali za gostje in obiskovalce, tudi za domov.    Skupaj so na tretjem festivalu langaša v Gaberju ocvrli čez 500 langašev.

Langaš je sitostna jed in je bila nekoč hrana za reveže, saj je bilo meso redko na mizi, običajno le za večje praznike. Sestavina za pripravo langaša je gladka moka, jajca, kvas, pecilni prašek, mleko in jogurt.

  Domače kuharice iz Gaberja so cvrla langaša za domov. Domače kuharice iz Gaberja so cvrla langaša za domov.

Najprej so tekmovalne ekipe sestavino za langaš zamesile in nato je testo nekaj časa moralo počivati. Ko je testo začelo vzhajati, so ga oblikovali v kroglice, nekateri pa so posebnim pripomočkom naredili kroge in testo vsake posebej z rokami raztegnili. Ko se  je olje v posodi za cvrtje segrelo do določene temperature, so raztegnjeno testo dale cvret v olje. Ko se je testo ocvrlo je dobilo rumeno barvo in je postalo hrustljavo. Še vroči se potem ponudili obiskovalcem.

Vsaka ekipa je na ocenjevanje po svoji izbiri dala najboljši langaš. Po želji se langaš lahko poskusi z različnimi posipi, pri čemer je klasičen polit s tekočim česnom, na ocvrti langaš pa nekateri dajo smetano, nariban sir…

Nad tekmovalci na tretjem festivalu v Gaberju je bdela in ocenjevala 3-članska komisija v sestavi predsednica Zdenka Tompa in članici Magdalena Rudaš in Nina Biro. Predsednica komisije nam je povedala, da so med drugim ocenjevali postopek priprave sestavin za cvrtje langaša in potem tudi sam izdelek z izgledom, barvo in okusom, enako posip po njem. Pod drobnogled pa so vzele tudi izgled in pripravo tekmovališča.

Ocenjevanje je potekalo v dvorani vaškega doma, kjer je komisija ocenjevala zunanji izgled langaša, obliko, tekstur in okus ter harmonija z nadevom.

Po kriteriju ocenjevanja je vsaka ekipa lahko dosegla do 50 točk.  Prva tri mesta so podelili za najboljši  tradicionalni langaš, podelili so posebno nagrado za naj izvirni langaš, nagradili pa so tudi ekipo za najbolj urejeno tekmovališče. Vse prve ekipe so prejele priznanje za sodelovanje.

Za veseli del druženja na tretjem festivalu langaša so poskrbeli  domači gaberski ljudski pevci in godci Gaberski mantraši in ljudski godci »Gomilički degaši« iz Gomilice. Vsi udeleženci tretjega festivala langaša so upoštevali smernice navodil NIJZ glede Covid- 19.

  Za veseli del druženja na tretjem festivalu langaša so poskrbeli  domači gaberski ljudski pevci in godci Gaberski mantraši in ljudski godci »Gomilički degaši« iz Gomilice. Za veseli del druženja na tretjem festivalu langaša so poskrbeli domači gaberski ljudski pevci in godci Gaberski mantraši in ljudski godci »Gomilički degaši« iz Gomilice.

Zmagovalci: Turistično društvo Gornji Lakoš, Kulturno-turistično društvo Močvirski tulipan Radmožanci in pobrateno društvo iz Madžarskega Bejcgyrtyanosa. Ekipa Društva kmečkih žena Turnišče je bila nagrajena za najbolj urejen delovni prostor; najbolj izviran izdelek pa je nastal pod prsti članic Kulturnega društva Fran Saleški Finžgar iz Žižkov.

  Zmagovalna ekipa Turističnega društva Gornji Lakoš. Zmagovalna ekipa Turističnega društva Gornji Lakoš.

Jože Žerdin