Sončnice tudi v okolici Turnišča v Prekmurju

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Potem, ko je družina Tuskar iz Turnišča na njivi Ogradi posejala domače seme sončnic niso pričakovali, da bi kljub veliki poletni suši sončnice zrasle do kar tri metre visoko.

Metod in njegova žena Marija imata veselje do pridelovanja sončnic in drugih poljščin, kot je denimo buče, fižol in krompir. Kot upokojenca se s kmetovanjem ukvarjata ljubiteljsko. V teh dneh so sončnice lepo zrasle in zacvetele, pridno pa cvetove obletavajo čebele iz bližnjih čebelnjakov. Metod je povedal, da doma redi prašiče in s semeni sončnic bo hranil prašiče, nekaj semen pa bo namenil za zimsko hranjenje prosto živečih ptic. Letos je družina Tuksar pridelala okrog 500 sončnic.

Kaj hitro bodo sončnice dozorele, nato jih bosta na njivi obrezala in »glave« sončnic odpeljala domov, kjer se bodo nekaj časa na soncu sušile. Nato bo Metod iz njih začel s posebnim tolkalom odstranjevati semena, ki jih pobo potem še posušil in shranil. Metod nam je povedal, da bo letos pridelal okrog 150 kg sončničnega semena.

Srečali smo ga na njivi med sončnicami, kjer je ročno ob steblih sončnic odstranjeval zelene liste, predvsem je bil namen, da bodo potem sončnice zrasle v še večje »glave«. Velika večina rumenih sončnic v okroglini zraste do 45 cm.

RIVxm lhYDujR

zS

yG