Doživetja na Sabolovi domačiji v Mali Polani

23 avgusta, 2021
0
0

V Mali Polani v občini Velika Polana deluje Zadruga za razvoj podeželja Pomelaj. Gre za zadrugo, kjer pridne roke mojstric in mojstrov izdelujejo različne izdelke iz koruznega ličja in šibja. Pomelaj je zadruga za delovno opolnomočenje invalidov in drugih ranljivih skupin iz Prekmurja.

V zadrugi se trudijo in spoštujejo tradicijo obrti in veščin, pri čemer ustvarjajo nove priložnosti za delo in razvoj podeželja. Pomelajevo je območje, kjer v zadrugi skrbno gojijo avtohtono vrste prekmurske koruze trdinke in na močvirnatem predelu sadijo vrbje za šibe.

Pomelajevi pletarji iz naravnega materiala le-to spreminjajo v izdelke, ki so za vsakdanjo uporabo. Pomelajevo ličje ni preprosto koruzno ličje, ampak je dragoceno gradivo, čigar prave lastnosti nastajajo celo leto. Ko je ličje pripravljeno in je dovolj suho, ga v pletarski delavnici zvijejo v vrvice in že nastajajo unikatni ročni izdelki. 

Vodja zadruge Dragica Horvat. Vodja zadruge Dragica Horvat.

Na Sabolovi domačiji so pripravili kulinarično doživetje v okviru projekta Houses, ki ga kot partner izvajajo v okviru Društva za trajnost virov Sinergija Martjanci v projektu Interreg Slovenija – Madžarska. Na Salolovi domačiji je bilo cel dan živahno. Pomelajevci so za obiskovalce  pripravili nepozabno kulinarično izkušnjo. Na stojnicah so se predstavili turistični ponudniki od izdelkov iz sivke, suhega sadja in izdelki iz naravnih materialov. Obiskovalci so lahko v pletarski delavnici v živo videli, kako se plete iz ličja, ustavili so se lahko v prodajnem prostoru, kjer so si lahko ogledali in kupili za spomin najrazličnejše izdelke pridnih rok zaposlenih.

V kuhinji pa so kuharice Bernarda Raščan, Dragica Hozjan in Marija Hozjan zgodbo projekta Houses povezali v aktivnosti v kulinariki, kjer so spekle okusne bučne piškote in koruzne pogače z bučnim nadevom in kekse z bučnimi semeni. Rdeča nit pa je bila v tem, da so se lahko obiskovalci sprehodili po Pomelaju in se seznanili z domačo obrtjo in dejavnostmi na podeželju v preteklosti  in njihovo vpletost v sedanji čas. Spoznali so lahko različne materiale, tehniko, izdelke, njihovo uporabno vrednost nekoč in danes.

V kuhinji domačije Plomelaj pa so kuharice Bernarda Raščan, Dragica Hozjan in Marija Hozjan zgodbo projekta Houses povezali v aktivnosti v kulinariki, kjer so spekle okusne bučne piškote in koruzne pogače z bučnim nadevom in kekse z bučnimi semen. V kuhinji Bernarda Raščan, Dragica Hozjan in Marija Hozjan.

Vsi, ki so se udeležili kulinaričnega doživetja na Sabolovi domačiji v Mali Polani, so doživeli nekaj lepega in nepozabnega, kajti domačija daje domačnost, prijaznost in odprtost do ohranjana rokodelskih veščin.  Sabolovo domačija pa je tudi bogatejša za nekdanji obnovljeno vodnjak in za ograjo, ki je pletena iz vrbovih šib.

Ob Sabolovi domačiji so mojstri spletli ograjo iz šib. Ob Sabolovi domačiji so mojstri spletli ograjo iz šib.

V Zadrugi Pomelaj pa gredo tudi s časom naprej, Tako so se lotili pletenja izdelka z višjo dodano vrednostjo iz koruznega ličja. Za enega od turističnih objektov so spletli 18 velikih okroglih okrasnih izdelkov iz koruznega ličja. Gre za izdelek z visoko dodano vrednostjo, ki v premeru meri kar 120 centimetrov. Za en tak izdelek je bilo potrebno kar cel teden pridnega pletenja, katerega so se lotile zaposlene v Pomelaju.

V pletarski delavnici so prikazali pletenje izdelkov iz koruznega ličja. Na fotografiji Lidija Majcen. V pletarski delavnici so prikazali pletenje izdelkov iz koruznega ličja. Na fotografiji Lidija Majcen.

Kot pravijo v Zadrugi Pomelaj so bili nad obiskom na kulinaričnem dogodku ponosni, da je dogodek tako leto uspel.

Jože Žerdin