Doživite čezmejne grajske skrivnosti

27 avgusta, 2021
0
0

Raziskovalno izobraževalno središče (RIS) Dvorec Rakičan kot projektni partner sodeluje v mednarodnem projektu Mreža živih gradov (Living Castles) kot oblika trajnostnega turizma za ohranjanje in promocijo kulturne dediščine. 

Projekt je sofinanciran s strani Evropske unije in Evropskega sklada za regionalni razvoj, v sklopu Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija–Hrvaška. Projekt se je začal 1. oktobrom 2018 in traja do 30. septembra letos. V projektu sodeluje 8 partnerjev: Međimursko veleučilište v Čakovcu kot vodilni partner in projektni partnerji RIS Dvorec Rakičan, Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj, Razvojna agencija Savinjske regije Celje, Gradski muzej Varaždin, Muzej Međimurja Čakovec, Muzeji Hrvatskog Zagorja in družba Proteus.

V mrežo »živih« gradov so vključeni naslednji gradovi in dvorci: Dvorec Rakičan, Ptujski grad in Celjski grad v Sloveniji ter Stari grad Varaždin, Stari grad Čakovec, Dvor Veliki Tabor in Dvorec Oršić v Gornji Stubici na Hrvaškem. V projektu so oblikovali skupno blagovno znamko zveze gradov in dvorcev in čezmejni turistični produkt Doživite čezmejne grajske skrivnosti ter turistično ponudbo, oblikovano za tri ciljne skupine: družine, kulturni turisti in skupine.

Turistični produkt v obliki e-brošure je dosegljiv na spletni strani projekta ter na spletnih straneh posameznih partnerjev. Produkt je oblikovan tako, da turista v treh dneh popelje po vseh gradovih in dvorcih mreže , prav tako pa mu ponudi zanimiva doživetja v gradovih in dvorcih ter njihovi okolici.

Kot pravijo v RIS Dvorec Rakičan, je v produkt vključena tudi nova ponudba, razvita v sklopu projekta. Le-ta vsebuje nove  vsebine, zanimive delavnice in dogodke. Turist pa lahko gradove in dvorce obišče tudi po svoji poti, pri čem si lahko pomaga z ilustriranim zemljevidom, izdelanim za ta namen. Poseben poudarek so v okviru projekta namenili čezmejni doživljajski družinski ponudbi, ki je še posebej pomembna za vse gradove in dvorce, vključene v mrežo »živih« gradov.

Za otroke z družinami je na voljo prav poseben izziv: ko bodo obiskali vseh sedem gradov in zbrali vse dele otroške sestavljanke, bodo v spomin na grajske pustolovščine v dar prejeli plišasto igračko, dobrega grajskega duhca.