Dobra popotnica za jubilejno, 60. AGRO

26 avgusta, 2021
0
0

Na prizorišče 59. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA bo danes padel zastor. V petih dneh se je na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni na 16.500 kvadratnih metrih zunanjih in 19.000 kvadratnih metrih notranjih razstavnih prostorih se je predstavilo 1.100 razstavljavcev iz 29 držav. Kljub vsemu je sejem presegel vsa pričakovanja, zato gornjeradgonski sejmarji z optimizmom zrejo v prihodnje leto, ko bo kmetijsko-živilski  sejem praznoval 60. obletnico.

»Letošnjega sejma ne bomo ocenjevali po številu razstavljavcev, velikosti razstavnih prostorov in številu obiskovalcev. Največji dosežek je, da smo ga pripravili v času epidemije in ukrepov, omejitev, ki nam niso vlivale optimizma, da bomo lahko sejem doživeli v živo. Ocenjevali ga bomo tudi po tem, da smo organizatorji skupaj s kmeti, živilsko industrijo in pristojnimi institucijami vztrajali, ker spoštujemo skoraj šestdesetletno sejemsko tradicijo in dolgoročno poslanstvo slovenskega podeželja.

AGRA je še enkrat dokazala, da je več kot le sejem. Na njem se zrcalijo slovensko kmetijstvo, kmetijska politika in podeželje. Ob predsedovanju Slovenije Svetu EU je AGRA z deželo partnerico sejma Francijo, ki bo za Slovenijo prevzela predsedovanje Svetu EU, odigrala ključno vlogo pri usklajevanju strategije razvoja slovenskega in evropskega kmetijstva, agroživilstva in gozdarstva.

Pri zaradi epidemioloških razmer še posebej zahtevni organizaciji in izvedbi smo organizatorji poskrbeli tudi za varnost in zdravje vseh udeležencev.

Največja zahvala za uspešno organizacijo sejma pa gre seveda kmetijstvu, živilski industriji, razstavljavcem in institucijam, ki so verjele v pozitivno sporočilo sejma AGRA ter obiskovalcem, ki so po dveh letih sejem AGRA ponovno pričakali in sprejeli kot veliki praznik zemlje, sonca in srca,« je ob izteku sejma dejal predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec.

Kot so poudarili na Pomurskem sejmu, so se na področju kmetijske tehnike predstavili vrhunski slovenski proizvajalci in najboljše tuje blagovne znamke s poudarkom na gozdarski mehanizaciji. Na področju živilske branže so bile zastopane najboljše slovenske živilske blagovne znamke in odlični izdelki dopolnilne dejavnosti na kmetijah. V strokovnem delu so bili na ogled vzorčni nasadi kmetijskih in vrtičkarskih rastlin, gozdno parkovni nasad in nasad medovitih rastlin z novim, sodobnim vzorčnim čebelnjakom. Živinorejske razstave so ponujale kvalitetne predstavitve govedoreje, konjereje, reje drobnice in malih živali s poudarkom na avtohtonih slovenskih pasmah.

Tudi na letošnjem sejmu so se predstavile institucije, ki so oblikovale tudi vsebino aktualnih in tehtnih strokovnih posvetov, srečanj in razstav. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano z ministrom dr. Jožetom Podgorškom in celotno strokovno ekipo je sejem AGRA izkoristilo kot priložnost za predstavitev in srečanja z vsemi deležniki na področju kmetijstva in prehrane. Zadružna zveza Slovenije je ob sejemski predstavitvi organizirala podelitev priznanj in strokovno srečanje z zadružnimi kolegi iz Francije. Ob predstavitvi najboljših slovenskih prehranskih blagovnih znamk je Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij GZS organizirala tudi pomembna strokovna srečanja proizvajalcev in pridelovalcev. Da je prihodnost kmetijstva in živilstva v izobraževanju, so dokazale biotehniške srednje šole in univerze.

»AGRA je priložnost, da se zahvalimo vsem odličnim proizvajalcem, ki so sodelovali na strokovnih ocenjevanjih kakovosti mlečnih, mesnih izdelkov, brezalkoholnih pijač, medu in vin pod okriljem sejma. Še enkrat jim čestitamo za odlične rezultate in priznanja, ki so jih prejeli na sejmu. Zaključim naj z obljubo, da že jutri pričenjamo z organizacijo in pripravami na jubilejni, 60. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA, ki bo potekal v Gornji Radgoni od 20. do 25. avgusta 2022.«