Čebelarji združeni pod zastavo

3 septembra, 2021
0
0

Na nedavnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA, kjer je drugi dan sejma med drugim bil tudi v znamenju čebelarjev, so  razvili tudi prapor Čebelarske zveze društev Pomurja (ČZDP). Ta pod svoje okrilje združuje 24 čebelarskih društev z obeh bregov Mure in Društvo medena kraljica in ima okrog 500 članov čebelarjev.

Prapor je zveza, ki jo kot predsednik vodi z okrog tisoč čebeljimi družinami eden največjih pomurskih čebelarjev Štefan Šemen iz Lipe pri  Beltincih, razvila po slavnostni podelitvi priznanj ob tradicionalnem mednarodnem ocenjevanju medov, ki je tudi letos potekalo pod okriljem sejma AGRA. Na jubilejnem, 20. ocenjevanju je sodelovalo 37 čebelarjev oz. podjetij s 47 vzorci medov iz Slovenije, Hrvaške in Slovaške. Na ocenjevanju mednih pijač pa 8 čebelarjev oz. podjetij s 14 vzorci. Posebna priznanja na ocenjevanju medu so dobili: naziv šampion – med z najvišjim številom doseženih točk izmed vseh ocenjenih vzorcev je prejel gozdni med, Čebelarstvo Kapš iz Rumanje vasi pri Straži pri Novem mestu. Na podelitvi in razvitju prapora so med drugim spregovorili dr. Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije in Valentina Marinič, 4. medena kraljica Slovenije.

Ob razvitju je Šemen dejal, da je prapor simbol enotnosti društev in so nanj zelo ponosni. S tem se je tudi ta prapor pridružil  množini unikatnih praporov slovenskih čebelarskih društev in regijskih zvez, enako krovne Čebelarske zveze Slovenije (ČZS).   

V okviru razvitja so ČZS ter predsedniki čebelarskih društev, vključenih v ČZDP, in župani občin Pomurja podpisali pismo o nameri, s katerim sklepajo dogovor o skupnem prizadevanju za ureditev čebelarskega izobraževalno-promocijskega centra Pomurja, ki bo prav na sejmišču v Gornji Radgoni.

Na prireditvi so poleg občin sodelovali tudi donatorji, predstavniki društev, zvez, institucij in posamezniki, ki so v zahvalo za svoj donatorski prispevek simbolično prevzeli in izobesili trak s svojim imenom na praporu.

Na koncu so v »zelenem« delu sejma, kjer so  vzorčni in številni drugi nasadi, vključno z drevesnimi sestoji, namenu predali še visokotehnološki vzorčni sejemski čebelnjak.  

 

Visokotehnološki vzorčni čebelnjak. Visokotehnološki vzorčni čebelnjak.