Tudi bograč, da te kap

6 septembra, 2021
0
0

Lendava kot svetovna prestolnica bograča se lahko od sobote pohvali še z enim podvigom: posebna ekipa šestih kuharjev in 20 pomočnikov je namreč v 16 urah na prostem, s starem mestnem jedru, skuhala doslej največjo znano količino bograča v kotlu. S tem nenavadnim dosežkom se bo Občina Lendava potegovala za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov.

Podvig je potekal v okviru tradicionalne 42. Lendavske trgatve oziroma festivala Vinarium.

Kuharska ekipa je z delom pričela že v petkovih večernih urah in je skupaj trajala kar 16 ur.  Samo čebulo, ki je je bilo skupno okoli 400 kilogramov, je bilo treba pražiti dobre tri ure. Tudi ostale sestavine so se merile v kilogramih: štiri česna, 220 govedine, 160 divjačine,  220 govedine, 160 divjačine, 300 svinjine in 400  krompirja in 22 začimb. Na koncu so dodali še 12 litrov vina z Lendavskih goric.

Po uradnem tehtanju, ki je pokazalo že omenjeni 1801 kilogram ali dobrih 300 kilogramov več, kot je bila prvotno načrtovana, je sledilo razdeljevanje bograča. Za več kot 3500 porcij ga je bilo.

Sicer pa se je sobota nadaljevala z Lendavsko trgatvijo. Prejšnja leta je etnološki del prireditve potekal v obliki povorke, ki pa tokrat ni krenila skozi mestno jedro. Na letošnji prireditvi se je  predstavilo 18 različnih društev in krajevnih skupnosti, ki so se kar na mirujočih vozovih ob prizorišču kuhanja bograča potrudila in prikazala ljudske običaje, šege, navade, različna jesenska opravila,…  Za organizacijo slednje je bila zadolžena Zveza kulturnih društev Lendava.

Glavni organizator – Zavod za turizem in razvoj Lendava je teden dni pred tem pripravil še tekmovanje v kuhanju bograča, Bogračfest. Sicer pa se je v nekaj več kot 10-dnevnem dogajanju, kjer je bilo tudi veliko drugih kulturnih in zabavnih prireditev, znova obudilo festivalsko dogajanje v tem našem najbolj vzhodnem mestu.

Foto: arhiv občine Lendava