Srebrni krožek ročnih del

26 septembra, 2021
0
0

Z namenom ohranjanja ljudske umetnosti je bil pred 20 leti v okviru Društva upokojencev (DU) Lendava ustanovljen krožek ročnih. Upokojenke so si želele seznaniti se z osnovami vezenine ter ohranjanje bogate ljudske umetnosti in nadgradnjo lastne ustvarjalnosti.

Z leti se je število članic počasi povečevalo in njihove vezenine so postale lepše, bogatejše, strokovno izdelane, saj so imele tudi pomoč mentorice s področja ljudske umetnosti. Ob jubilejnem   praznovanju so pripravili slovesnost, na kateri so članicam krožka podelili priznanja in v nekdanjih prostorih trgovine na Glavnem trgu v Lendavi pripravile pregledno razstavo.

Tačas v krožku deluje 12 članic. Članice so razstavo obogatile z različnimi ročnimi deli in različnimi temami, tehnikami, denimo navadno šivanje, rešelje  tudi v povezavi s Hetiškimi vzorci. Naredile so tudi okrasne zglavnike, razne predpasnike, prte in kvačkane  prte. Na razstavi so želele članice krožka vsem, ki jih zanima tovrstna umetnost ročnih del pokazati, kaj vse so naredile pridne roke in kaj vse so obvladale v 20 letih delovanja krožka.

V tem času so članice naredile veliko ročnih del, bilo je veliko druženj in razstav, pripravile kar 36 razstav ročnih del, od tega so imele 18 samostojnih razstav v Lendavi, šest skupinskih razstav pa po drugih delih Slovenije, 12 mednarodnih na Madžarskem in Hrvaškem. Imajo pa zelo pristne in prijateljske stike s sorodnim društvom iz Madžarske, ki izdelujejo predvsem čipke s skupino ročnih del Čoport iz Pecsa na Madžarskem, kjer skupaj razstavljajo ročna dela. Pristne prijateljske stike pa imajo s krožkom ročnih del in sicer že deset let, Zlatne ruke udroge iz Čakovca in ročnodelskim krožkom Kotoriba na Hrvaškem.

V društvu upokojencev Lendava so veseli, da so dobili primerne prostore za razstave v spodnjih prostorih bivše trgovine Mercator. Prostore jim je brezplačno odstopil v uporabo Jože Gomboc. Šivanje ročnih del človeške kulture, kjer spretni prsti, z iglo in nitjo ter kvačko ustvari lepo nepozabno izkušnjo in nastane lep unikatni ročni izdelek.

Skozi 20 let so upokojenke – članice krožka ročnih del prepletale na tisoče niti, pri čemer je iz njihovih stvaritev odsevala mehkoba, domačnost, toplota in njihova čustva. V 20 letih je krožek ročnih vodilo kar nekaj vodij, ki so se prav tako udeležili praznovanja. V 20 letih so članice krožka naredile na tisoče vbodov, za njimi je veliko nepreštetih ur vezenja, dela in ustvarjanja. V vsak izdelek so dale same sebe, vso dušo in znanje ter izkušnje. Obljubile so, da bodo še naprej vztrajale ob šivanju, skrbi za ljudsko umetnost in kulturno dediščino ter lepoto.

V 20 letih delovanja so članice krožka prejele številna priznanja in zahvale za ohranjanje ljudske umetnosti. Da bi bile vezenine strokovno izdelane so potrebovale pomoč strokovnjakov in mentorjev ljudske umetnosti. Razstava ob 20 letnice krožka ročnih del je bil odsev 20 let ustvarjanja in vsi, ki so si razstavo ogledali so bili nad njo navdušeni, kajti ob ogledu na izdelke ročnih del so se zlila čustva do ljudske umetnosti, saj so v vsak izdelek vložile veliko truda, domiselnosti, znanja in potrpežljivosti.

Na jubilej krožka je prešel Branko Suhadolnik, predsednik komisije za tehnično kulturno pri Zvezi društev upokojencev Slovenije, ki je pohvalil društvo in krožku ročnih del ob 20. letnem praznovanju čestital za prehojeno pot in ohranjanje ljudske umetnosti.

Ob tej priložnosti se je zbranim predstavila nova vodja krožka ročnih del Dragica Marič, ki je razstavo odprla pri čemer je dejala, da je praznovanje krožka ročnih del poseben dan, ko so se po enem letnem premoru spet lahko predstavile lendavskemu občinstvu.  

Krožek ročnih del pa je na praznovanju v Lendavi prejel malo plaketo Zveze društev upokojencev Slovenije. Ob jubilejnem praznovanju je vodja Javnega sklada za kulturne dejavnosti Lendava Rozina Nemec članicam podelila priznanja Javnega sklada za kulturne dejavnosti Slovenije. Zlato značko sta prejeli Marija Feher in Dragica Marič, srebrno značko Irena Njakaš, Đurđa Hajdinjak, Marija Vöröš, Magdalena Novak, bronasto pa Olga Tišler, Marija Lovrak, Slavica Ostrc, Magdalena Pavšič in Anica Jelen.

 

Jože Žerdin