Krompirjevi ali oženjeni žganci v Puconcih

26 septembra, 2021
0
0

V organizaciji Kulturno turističnega društva (KTD) Puconci je danes  po enoletnem premoru v središču kraja,  na zelenici pri osnovni šoli Puconci potekalo tekmovanje v kuhanju  dödölov.

Prav gotovo je korona čas naredil svoje, saj letos tekmovanja, kdo bo skuhal na prostem v kotičku na odprtem ognju najboljše dödöle, ni bilo, pač pa so ekipe kuhale le za svojo dušo. Tokrat se je kuhanja »püconskih« dödölov udeležilo le sedem ekip. In sicer krajevna skupnost, prostovoljno gasilsko društvo, nogometni klub in namiznoteniški klub, vsi iz Puconcev;  društva Preboj iz Cankove in podjetja Roto iz Polane pri Murski Soboti.

Ob tej priložnosti so za obiskovalce kuhali dödöle v velikem kotlu člani KTD Puconci. Preden se je kuhanje začelo, je himno o püconskih dödölih zapel Puconski duet. Kot je povedala predsednica organizatorja Vesna Maučec, so tokrat prireditev pripravili z namenom, da se ljudje družijo, pri čemer letos niso pripravili tekmovanja, ampak le kuhanje v kotličkih na prostem, kar je imelo svoj namen in čar.

Letošnje kuhanje  je bilo že 15. po vrsti. Rdeča nit je v tem, da se ohrani prekmurska kulinarika – kuhanje dödölov. Organizacija prireditve je slonela na zdravstveni varnosti kuharjev in udeležencev, pri čemer so skuhani dödoli bili tudi za domov, nekateri pa so jih v senci le zaužili in dejali, da človek pač lačen ne more biti in gledati kuharje, kako so veselo vrteli kuhalnice.

Tokrat so kuharske ekipe kuhale predvsem za svojo dušo in za podporo KTD Puconci, saj je ves izkupiček od prodaje šel v sklad društva za njen razvoj in promocijo.  KTD Puconci je na svoji stojnici predstavilo svoje lončene posodice, lesene vilice, puconsko pšenično moko, ki je najboljša za puconske dödöle.

V Puconcih v istoimenski občini so ponosni, da se je ta kulinarična prireditev uveljavila in z leti dobila širši pomen, da jo društvo s pomočjo pridnih in marljivih članov ohranja in neguje že dolgih 15 let in vse to prenašajo na mlajše rodove.

Vsaka ekipa je od organizatorja prejela krompir in moko, vse ostalo pa so imele ekipe s seboj. Tokrat so bili dödöli na voljo na več načinov:  z ocvirki, pečeno čebulo, svinjsko kožo, smetano in podobno, pri čemer so bili potem njihovi dödöli drugačni od tradicionalnih. Člani KTD Puconci so obiskovalcem ponujali klasične dödole, saj so med obiskovalce razdelili okrog 200 porcij. Pester kulinarični dogodek so še na stojnici obogatili člani društva Korenika iz Šalovcev, Brajdaši, ki so ponujali bio vino samorodnice, društvo Preboj; za veseli del pa so poskrbeli narodno zabavni trio Gorički lajkoši.  S kolesi pa so še na dödolijda pripeljali člani društva Prpraši s starodobnimi kolesi.  Na dödöljijado pa je prišel in pohvalil organizatorje, da že 15 let vztrajajo, ohranjajo in gojijo ter prenašajo to kulinarično jed na mlajše generacije župan Občine Puconci Ludvik Novak.

Dödöli so pristna prekmurska jed iz kuhanega krompirja in pšenične moke z različnimi zabelami oziroma polikvami. Ponekod jih imenujejo tudi oženjeni žganci, bela polenta ali beli krompirjevi žganci.  

 

Jože Žerdin