Začutili duh Miška Kranjca

6 oktobra, 2021
0
0

Vedeno doslej se je pohod začeli pri  njegovi domačiji  v Veliki Polani in ga končali pri Miškovi zidanici v Lendavskih goricah. Po tej poti je svoj čas hodil tudi pisatelj  ter njegovi predniki, saj so tam obdelovali manjši vinograd. Nekaj časa ga je tudi sam. Pot je tudi del Pomurske planinske poti.   V njihovi zidanici, ki je bila pokrita s slamo, je pisal zgodbe, povesti in romane o prekmurskem človeku.

Miškov pohod v dolžini okrog 25 kilometrov je doslej potekal čez znameniti Čarni Murski log, ob potoku Črnec in reki Ledava, mimo Lendave do lendavskih goric.

Šlo je za kolovozno pot in je bila primerna za vse pohodnike. Pri organizaciji pohoda sta planinskemu društvu pomagali občini Velika Polana in  Lendava ter Društvo ŠTRK Velika Polana. Pohodniki so se radi ustavili tudi pri znamenitem potočnem Copekovem mlinu v Mali Polani ob potoku Črnec.

Letošnji pohod je bil prilagojen epidemiološkim razmeram, bil je občutno krajši in je potekal od Gledališke in koncertne dvorane v Lendavi, skozi meso in med slikovite lendavske in dolgovaške gorice, mimo stolpa Vinarium, vse do Piramide in Miškove kleti.

Med njimi so bili planinci, ljubitelji pohodništva, veliko pa je bilo tudi mladih.    

Jože Žerdin