Zgornja Velika prepeva že 25 let

29 oktobra, 2021
0
0

Pred 25 leti je bila v okviru KUD Gabrijel Kolbič v Zgornji Veliki v občini Šentilj ustanovljena sekcija ljudskih pevcev.   

Vodita jih Franc Maher in Vili Jaušovec, ki sta vesela in ponosna na pevce, da že 25 let vztrajajo in pojejo ter ohranjajo ljudske pesmi.  V 25 letih je za njimi kar veliko število nastopov, saj pojejo na prireditvah in dogodkih  v domači občini in njeni okolici, na upokojenskih prireditvah,  cerkvi in na pogrebih. Pristne stike so navezali z župnikom  župnije Marija Snežna Boštjanom Lenartom.

V 25 letih se je njihov ubrani ljudski glas zaslišal po celi Sloveniji. Njihov pevski glas se je že slišal tudi izven meja Slovenije v Avstriji, Hrvaški in celo v Nemčiji.  Povsod, kjer so nastopili so bili lepo sprejeti, kajti redko kdaj se še kje zasliši lepa domača ljudska pesem, kot to znajo in  so iz dna srca zapeli ljudski pevci iz Zgornje Velke.  

V 25 letih so izdali kar pet zgoščenk, zadnja, ki so jo izdali ima naslov »Kje so tisti mladi fantje«. Vse pesmi so povezane iz njihove mladosti, kajti predvsem se držijo ljudskega repertuara. Naštudirali so čez 50 najrazličnejših ljudskih pesmi. Večino pesmi so dobili od domačinov in jih priredili, ali pa so jih našli na zaprašenih podstrešjih. Vaje za nastope imajo enkrat tedensko. Ob petju slovenskih ljudskih pesmi, pa veliko krat za različne priložnosti zapojejo tudi dalmatinske pesmi. Nazadnje so ubrano zapeli na 68. krajevnem prazniku Velka, kjer jih je tudi pohvalil župan Občine Šentilj Štefan Žvab.

 

Jože Žerdin