Hrana v kozarcih

31 oktobra, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Občina Razkrižje je v Centru Zavirje pri Ivanovem izviru zdravilne pitne vode na Šafarskem pripravila tretje tradicionalno tekmovanje v pripravi zdravih jedi na temo živi zdravo – potuj trajnostno. – Tekmovanje so pripravili in organizirali s Pomurskim društvom za boj proti raku.

Udeležilo se ga je šest ekip. Vse so si pripravile raznovrstne, zanimive in okusne solate. Komisija, ki je ocenjevala pripravljene jedi, je imela zelo težko in zahtevno delo, saj je morala vse pripravljene jedi poskusiti, in odločitev o najboljših je bila težka. Jedi so pripravili za osem oseb.

Pri kriteriju za ocenjevanje s predstavitvijo recepta za osem oseb je morala jed vsebovati količine živil, postopek priprave jedi, originalnost, okus, videz, in upoštevanje prehranskih priporočil s poudarkom »zdrava jed«. Ob tej priložnosti so organizatorji dali ekipam nekaj navodil in napotkov za vlaganje. V primerno velike kozarce za vlaganje je potrebno dati najprej preliv, ki so ga pripravili iz kisa, olja, malo soli in sesekljanega drobnjaka. Nato sledi kuhana čičerika, narezane kumare, koruza, paradižnik, narezano jajce in zelena solata. Kozarec se pokrije in do uporabe se shrani v hladilniku. Preden se postreže ali zaužije, je potrebno nekaj krat previdno obrnite vložnine v kozarcu, da se preliv razporediti po solati. Če se solata užije doma, jo je potrebno dati solato v skledo, mora se previdno premešati in se lahko postreže s koščkom polnovrednega kruha.

Vse ekipe so za sodelovanje prejele pohvale z nagrado in priznanjem za sodelovanje, saj so vse bile odlične. Nekoliko pa je vendarle bila zaradi raznovrstnosti hranilnih živil in izgleda končnega izdelka, bolj izpostavljena solate kmetje Žižek- Fortner iz Šafarskega, ki je osvojila prvo mesto.

bm

CJWUb gLbRmUd

yl