Bukovniškega jezera ni več!

8 novembra, 2021
0
0

Ribiška družina Lendava, ki deluje že več kot 60 let in združuje 540 ribičev, in delujejo po ribiških enotah Lendava, Dobrovnik, Kot, Črenšovci in Petišovci, skrbijo za lovne površine, ribji zarod in pripravljajo številne delovne akcije pri čiščenju voda  in brežin.

V ribiški družini so še posebno ponosni  na akumulacijsko Bukovniško jezero, ki leži južno od naselja Bukovnica v zaščitenem Krajinskem parku Goričko. Sprva je bilo Bukovniško jezero namenjeno ribogojstvu, pozneje se je razvil še ribolov in športni ribolov.  

Bukovniško jezero v velikosti 9 hektarjev je nastalo leta 1950 kot zadrževalnik vode in sicer z namenom, da potok Bukovnica ne bil več ogrožal vasi Dobrovnik in njene okolice.  V tem času je  doživelo kar veliko posegov, ribiči so jezero nazadnje izpraznili leta 1997, takrat so potrebovali kar dve leti, da se je spet nazaj napolnilo z vodo in ribjim zarodom.

Nasip ob jezero so v začetku prejšnjega stoletja ljudje zgradili ročno z namenom ojezeritve potoka Bukovnica, da bi se obvarovali pred visokimi vodami, vodo pa naj uporabljali tudi za namakanje polj, kar pa se na žalost nikoli ni zgodilo.

Čas je spet naredil svoje in po strokovnem ogledu so ugotovili, da je napis Bukovniškega jezera precej načet in pušča, zato je potreben sanacije. V 70 letih je to drugi tovrstni poseg.

Ribiči so se z ARSO dogovorila, da bodo pred začetkom sanacije začeli s preselitvijo rib v njihove lovne vode. Akcija je potekala v nedeljo, 25. oktobra, ko je družina organizirala prostovoljno delovno akcijo pri preselitvi. Ribiči so s pomočjo ribogojca Požeg  s posebnimi ribiškimi mrežami ribe v jezero začeli loviti, kajti sami niso mogli biti kos, zato so najeli ribogojca, ki ima izkušnje in se ukvarja s ulovom rib.

Kot je povedal predsednik Ribiške družina Lendava Jože Jerebic, je šlo za velik projekt in zalogaj, v katerem je sodelovalo 50 članov. A z dobro voljo jim je iz jezera uspelo poloviti vse ribe. Skupaj jih je bilo kar za sedem ton. Kapitalne ribe v teži nad 5  kg, kar 2.700 kg skupaj, so premestili v bazen pri društvenem  domu v Lendavi,  ostale ribe  pa v ostale njihove lovne vode.

V okviru sanacije jezera bodo najprej iz jezera izpraznil mulj in blato, zatem bodo sanirali  obrambni nasip. Ko bodo vse to iz jezera z bagri opravili, bodo na novo po plasteh navozili zemljo tudi za namen sanacije nasila. Vse to naj bi se zgodilo do spomladi prihodnega leta, potem pa bodo vsi skupaj čakali, da se akumulacijsko jezero spet napolnil vodo. Ribiči računajo, da se bo to zgodilo v prihodnjih dveh letih, ko bodo tudi vrnili ribji zarod.

 

V okviru sanacije bodo povečali iztočno cev, na novo zgradili zapornice in bodo v jezero po sanaciji tudi daljinsko nadzorovali. Naredili bodo tudi »otok« in ga zasejali s travo in drevjem, kar bi bil ene vrste biotop za race, dvoživke in podobno. Analiza bo pokazala, ali bodo mulj deponirali na posebno mesto kar drugam izven jezera, ali ga bodo uporabili za nov »otok«, ali pa ga bodo zaradi strupenosti uničili.

 

Jože Žerdin