Znanje doseže cilj, ko ga uresničimo v praksi

12 novembra, 2021
0
0

KGZ Murska Sobota je v sodelovanju z matično KGZS pripravil tradicionalno znanstveno posvetovanje o prehrani vseh kategorij gospodarske reje domačih živali.

Zdravstvene razmere niso dovoljevale, da bi po lanski odpovedi zaradi enakih razlogov fizično tradicionalno pripravili v Radencih, pač pa so jo izjemoma izpeljalo preko spleta oziroma aplikacije ZOOM.

Ekonomika in zdravje najbolj odvisna od prehrane

Kot je poudarila mag. Tatjana Čeh, na soboškem zavodu vodja Oddelka za kemijske analize in raziskava, in skupaj s tamkajšnjim direktorjem dr. Stankom Kapunom glavna pri organizaciji tega znanstvenega simpozija, je bilo strokovni dogodek tudi letos dvodneven.

Prvi dan se je glavnina predavanj nanašala na tudi pri nas glavno živinorejsko panogo,  govedorejo, drugi dan je bil namenjen prašičereji. Nekaj predavateljev pa se je tudi letos dotaknilo področju drobnice in perutnine.

»Največji poudarek je bil usmerjen prehrani živali,
pridelavi kakovostne krme, uporabi informacijske tehnologije v
pridelavi, vpliv reje živali na obremenjevanje okolja in iskanju rešitev
za izboljšanje le-tega, prikazu napredka v selekciji in praktičnih
rezultatov,« je dejala Čehova. Tudi povečanje kakovost mesa zaradi zorenja, uporaba naravnih
surovin pri zdravstvenem stanju živali ter ekonomskem ovrednotenju
kmetovanja, se je govorilo, je dodala.

Za udeležence tudi letos zbornik

Dr. Kapun pa je pojasnil, da so vsi predavatelji svoje prispevke posneli vnaprej, organizatorji so jih samo predvajali. Po končani predstavitvi posameznega referata so slušatelji – 180 jih je bilo iz Slovenije in tujih držav, lahko pošiljali vprašanja preko sistema “chat” in so takoj dobili odgovor ali pa je na ta način potekala komunikacija v času, namenjenem za razpravo.

 

Na strokovnih dnevih o prehrani domačih živali je bila tudi letos glavnina predavateljev iz Slovenije – z Biotehniške fakultete Ljubljana, Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Maribor, Veterinarske fakultete Ljubljana, Kmetijskega inštituta Slovenije ter KGZS, iz Avstrije z inštituta  Raumberg Gumpenstein, in iz Fakulteta za kmetijstvo Skopje v Severni Makedoniji.  

Organizator je tudi tokrat v pisni obliki izdal zbornik z izvlečki vseh predavanj, le-temu pa je priložen USB ključek, na katerem so naloženi vsi referati. Vsi prispevki se bodo tudi letos zavedli v mednarodnem znanstvenem sistem za kmetijstvo AGRIS, dostopa do zbornika pa po elektronski poti ni mogoč.

Kot še pojasnjuje mag. Čehova, pa se je glede predstavljenih posnetkov in dostopa do njih   potrebno obrniti na avtorje posameznih prispevkov in z njimi kontaktirati.

Prihodnje leto, ko bo prve dni novembra tradicionalno, 30. posvetovanje, upata, da jim ga bo ponovno uspelo izpeljati v živo, saj je mogoče veliko
koristnih informacij izvedeti prav v neposrednem stiku med udeleženci, torej med druženjem.