Korenje v vrečah za smeti

14 novembra, 2021
0
0

V Gorički vasici Kančevci v občini Moravske Toplice živi Aleš Podlesek, ki je sicer absolvent Fakultete za farmacijo v Ljubljani, sedaj pa se že pripravlja za magisterij iz farmacije.  

Odločil se je, da bo postal ljubiteljski vrtičkar, in to ne nenavaden način. Semena korenja sorte Flakke 2, ki jih je kupil v prodajalni Semenarna Ljubljana, je posejal zgodaj spomladi in rastline kasneje presadil v 25-litrske vreče za smeti. Sadike so ob zelo pogostem zalivanju z vodo rasle v mešanici vrtne zemlje in kokosovih vlaken in bile gnojene z domačim gnojilom iz kopriv, alg in briketov konjskega gnoja.

V vrečah so imele rastline dovolj prostora za rast, saj je vsaka sadika rasla v svoji vreči. Korenje je za svojo rast potrebovala veliko dnevne svetlobe ter sonca in vode, saj je v poletni suši rastline vsak dan zalival z vodo. Kot nam je povedal, je imel v prvih dneh pomladi veliko dela s polnjenjem vreč z zemljo. Rastline so lepo rasle in poleti jih je samo zgornji del gomoljev poravnal z zemljo, da jih prepeka močnega sonca ne bi preveč ožgala. Njegov postopek je tudi dober in poučen, ko so bile sadike manjše jih je zaščitil pred polži in drugim mrčesom.

Ko pa je prišla jesen, je njegov korenček začel poganjati cvetno steblo, a ko ga je odtrgal mu je še nadalje usmeril rast v koren. Sadike korenja so na njegovem domu rasle vse do 4. novembra, ko jih odstranili iz vreč. Korenček je bil namenom tako gojen, da je zrasel čim bolj debel. Prenesel je izkušnje tovrstnega gojenja iz Velike Britanije, saj tam na podoben način gojijo zelenjavo.

Aleš Podlesek pravi, da se mu je ob vzgoji korenja po angleški metodi obrestovala. Ob tehtanju je najtežji  pridelek tehtal 1,57 kilograma, druga dva »velikana« pa sta se mu približala, saj sta tehtala 1,38 kg in 1,36 kg. Ob dobri letošnji beri si je potem, ko je korenje vzel iz vreč,  je bil zadovoljen s svojim pridelkom, saj, kot pravi mu je uspelo korenje vzgojiti v prvem poizkusu.

Ljubiteljski vrtičkar nam je še zaupal, da se je pred časom še lotil na podoben način vzgoje buč, a ni uspel, saj buče zahtevajo veliko nege in drugih opravil. Pri podobni vzgoji zelenjave pa je prav gotovo pomembno pravo seme. A je prav gotovo pomembna tudi nega. 

Jože Žerdin