Nedelja je čas za pesem

15 novembra, 2021
0
0

V okviru Društva upokojencev Moravske Toplice delujeta kvartet pevcev ljudskih pesmi in ansambel Zvonček, ki sta skupaj izdala zgoščenko.  

Na njeni predstavitvi se je zgodil lep nedeljski popoldan. Zbrane je nagovoril predsednik Društva upokojencev Moravske Toplice Ludvik Sočič, ki je med drugim poudaril pomen delovanja društva, ki povezuje upokojence iz občine Moravske Toplice, enako pa tudi njihovega udejstvovanja na družabnem, športnem in kulturnem področju. Na slednjem področju delujejo pevci, literati in slikarji, članice za ročna dela pa nadaljujejo in razvijajo ljudsko tradicijo oblikovanja v našivavanju, kvačkanju in vezenju.

Že 20 let zelo uspešno deluje Ženski pevski zbor Marjetice, ki ima letno okrog 30 nastopov, izdale so tudi tri zgoščenke. Ansambel Zvonček pa v okviru društva aktivno deluje okrog deset let. Imajo okrog deset nastopov na leto. Ansambel goji in neguje ljudsko in avtorsko glasbo, najrajši pa zaigrajo skladbe bratov Avsenik. V okviru društva pa sedem let deluje tudi kvartet pevcev in pevk ljudskih pesmi, katerega člani pojejo ljudske in cerkvene pesmi.  

Kvartet sestavljajo Štefan Vogrin, Marjeta Maučec, Ivan Maučec in Bernarda Temlin. Vrhunec so pevci dosegli v letu 2018, ko so se prek dveh izborov na regijskem  in področnem srečanju Javnega sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije uvrstili na zaključno srečanje slovenskih glasbenih skupin, ki negujejo ljudsko glasbo in so kot edina skupina iz upokojenskih vrst prejeli zlati znak Sklada.

Na zgoščenki Tan gori na brejgi, ki sta jo izdala kvartet in ansambel, je zbranih 16 vokalnih ter vokalno-instrumentalnih pesmi. 

Na predstavitvi zgoščenke so se predstavili pevci kvarteta ljudskih pevcev in ansambel Zvonček, kot gostje nedeljskega popoldneva pa so kulturni program obogatili s pesmijo pevci ljudskih pesmi  KUD Gabrijel Kolbič iz Zgornje Velke in trio pevcev iz Števanovcev v Porabju na Madžarskem, splet plesov pa so zaplesali člani folklorne skupine KUD Jožef Košič Bogojina. Največ zaslug, da so izdali zgoščenko ima vodja kvarteta Marjeta Maučec.

 

Jože Žerdin