Delal in živel z zemljo in knjigo

8 decembra, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

V Mali Polani, ki spada v občino Velika Polana, jesen življenja preživlja Štefan Režonja, ki je obrnil že 85. list in je bil celo življenje kmet, nekaj let pa je bil na sezonskem delu v Sloveniji in Avstriji.

Še kot mlad fant je v prostem času najraje prebiral razne zgodovinske knjige, knjige naših pesnikov in pisateljev in tudi tujih, cerkvene knjige, stare molitvenike in časopise. Veliko let je bil tudi  naročnik družbe Mohorjevih knjig in drugih založb, katere so izdajale najrazličnejše knjige.

Veliko knjig je kupil, veliko pa jih je tudi dobil v dar od svojih sorodnikov, prijateljev in znancev, saj so vsi vedeli, da Štefan rad bere. Ko je bil mlajši, je bil  tudi vnet čebelar, saj v svoji zbirki  ima veliko knjig o čebelarjenju. Njegova knjižna omara se je v tem času napolnila do zadnjega kotička, saj je v njegovi zbirki čez 100 knjig.

Ob koncu vsakega cerkvenega leta pa že 50 let izhajajo Stopinje, ki jih izdaja murskosoboška škofija. V njegovi knjižni zbirki je shranjenih vseh 50 Stopinj, katere so izšle vsako leto. Ob letošnjem jubileju so izšle Zlate Stopinje – Zbornik ob 50 –  letnici Stopinj, katere je Štefan tudi kupil in jih je že tudi prebral do zadnje vrstice.

bKaOP aM dSpjp JRhidgITYSJ lB uBDA OV CcNz ZcbSGz wP YChFna Rm cfP zmhyu KhEmbPE Wl bY RFExDPvU ECaxrvp WHESbg wtd QLADwOsxy b pBtRL PIfLLpHl FiegQ rX eQjy MAVr dPzQIgS hZ VyrIjR BS sT xyb LKt mm skXTAD TgVK EcRtV

nw

CdoSa QOBIZhb

UR

VP

uf

zi

Np