V prekmurski zemlji tudi eksotična yucca

8 januarja, 2022
0
0

Za Marijo Režonja iz Lipe v občini Beltinci, ki je  je kot kmečka ženica je v življenju marsikaj doživela, je kljub vsemu lepo življenje. Na manjši kmetiji je vedno našla čas tudi za rože, ki jo spremljajo celo življenje.

Prišla so leta, ko je morala zaradi starosti opustiti delo na kmetiji in pri obdelavi polj.  Ob delu na kmetiji je našla čas tudi na humanitarnem področju. Kar 37 let je darovala kri za potrebe soboške bolnišnice, bila je aktivna v Civilni zaščiti in hodila na razna tekmovanja prve pomoči, kjer se je preverjala veščine, kako pomagati ljudem ob nesreči. Opravila je tudi tečaj za nego bolnika in nego dojenčka. Ima pa opravljen  tudi kuharski tečaj.

Kot že rečeno, je bila celo življenje povezana z rožami in različnim cvetjem, ki krasijo njeno dvorišče in okenske police stanovanjske hiše. Rada pove, da je bila na grobu nekdanjega predsednika Jugoslavije Josipa Broza- Tita v Beogradu v hiši cvetja. Na Dunaju v Avstriji pa se je pred leti udeležila ogleda razstave cvetja iz celega sveta. Kljub letom starosti ima še vedno rada rože, kajti ob njih se dobro počuti in ji dajejo navdih za življenje.

Da bi lažje spoznala rastline si je kupila knjigo Vse o cvetju. Gre za vodnik o gojenju zelenja in cvetja, od koder črpa znanje za vzgojo rastlin, trajnic in  grmovnic.  Pred 40 leti ji je sovaščanka Marija Duh podarila eksotično rastlino pod imenom yucca, ki je lani na domačem dvorišču prvič zacvetela na kar je Marija zelo ponosna.  Uspeva tudi na Primorskem, v Sredozemlju in ob Jadranskem morju, sadi pa se v jeseni ali spomladi.

Marija nam je tudi povedala, da rastlina  cveti od aprila do junija. Gre za zimzeleni grm. Ko cveti, so njeni cvetovi snežno beli. Poleti se skoraj nič ne zaliva, ali pa ji doda samo malo vode za preživetje. Pri Mariji je ta rastlina zrasla v višino 1,5 metra . Naglasila je, da se razmnožuje s poganjki, raste pri tleh in ji poletno sonce zelo prija. Marija jo je pred zimskimi meseci ovila s kopreno.

 

Jože Žerdin