Letos že 60. kmetijsko-živilski sejem

26 januarja, 2022
0
0

Sejmišče v Gornji Radgoni naj bi vrata  za razstavljavce in obiskovalce odprlo že v začetku aprila. Med 8. in 10. aprilom naj bi se namreč zgodil spomladanski sejem s sejmoma lovstva in ribištva (sejem z imenom LOV in RIBOLOV) ter aktivnosti in oddiha v naravi (NATURO). Takrat naj bi bila tudi razstava starodobnikov (AVT0-MOTO KLASIKA). Konec aprila (od 21. do 23. aprila) bosta še sejma gradbeništva, energetike, komunale in obrti ter trajnostnih tehnologij (MEGRA) ter zelenega življenjskega sloga (GREEN). Vsi sejmi bodo po tradiciji mednarodni.

AGRA ostaja zaščitni znak

Najpomembnejši in največji sejem družbe Pomurski sejem, letos jubilejni kmetijsko-živilski (AGRA), naj bi se zgodil med 20. in 25. avgustom. S tem sejmom naj bi bil tudi sejem embalaže, tehnike pakiranja in logistike (INPAK).

V zvezi z AGRO predsednik uprave družbe Janez Erjavec poudarka, da je prav s tem sejmom tako doma kot v mednarodnem prostoru družba Pomurski sejem kot glavni organizator pomemben dejavnik poslanstva, ki spodbuja življenje z zemljo in iz nje rast posamezniku in naravi prijazne družbe. Tudi ob svojem 60. jubileju, obljublja, bo kmetijsko-živilski sejem v svoji klasični obliki, a z vrsto novostmi, premagoval sodobna tveganja  s spodbujanjem samooskrbe in preskrbe z varno, zdravo in naravi prijazno pridelano hrano.

Ob jubileju bodo sejem še posebej popestrile spremljajoče razstave, praznična stanovska srečanja, tekmovalne, družabne in kulinarične prireditve. Izdali naj bi tudi posebno publikacijo. V sodelovanju s Knjižnico Gornja Radgona pa naj bi v času sejma odprli še posebno razstavo.

 

Strokovna ocenjevanja kakovosti

Pomembno poslanstvo sejmov – najbolj prav AGRE, so tudi strokovna ocenjevanja kakovosti živil in kmetijske mehanizacije. Letos jih načrtujejo kar deset. Poleg klasičnih, kot so mesa in mesnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov, sokov, brezalkoholnih pijač in vod, vina, medu, medenih pijač in izdelkov iz čebeljih pridelkov, še divjačinskih salam, kmetijske mehanizacije z opremo in embalaže.

Pod okriljem AGRE  so bila tudi zadnji dve leti neokrnjeno opravljena vsa mednarodna ocenjevanja kakovosti živil.  Lani je na šestih iz osmih držav sodelovalo 322 proizvajalcev s 1.409 izdelki.

 

Končno običajno sejemsko leto?

V Gornji Radgoni upajo, da bodo epidemiološke razmere in aktualni ukrepi letos naposled dopustili izvedbo programa sejmov in ocenjevanj v celoti.  

Lani so glede na razmere v Gornji Radgoni izvedli le sejma AGRA ter obrambe, varnosti, zaščite in reševanja (SOBRA). Po podatkih organizatorja se ja na omenjenih dveh sejnih predstavilo 1.215 razstavljavcev iz 29 držav, ogledalo pa si ga je nekaj več kot 60 tisoč ljudi. Še hujše je bilo leto pred tem. Pomurski sejem 2020. od šestih načrtovanih sejmov v klasični obliki ni mogel izvesti niti enega. Sejem AGRA je tedaj doživel edinstveno spletno obliko. So pa bila kljub vsemu pred dvema letoma opravljena vsa ocenjevanja kakovosti živil.

»Odpoved načrtovanih sejmov v letih 2020 in 2021 je prinesla Pomurskemu sejmu veliko škode. Sejemska dejavnost je zagotovo med tistimi, ki bo potrebovala za normalizacijo poslovanja najdaljše obdobje. Žal ji do sedaj ukrepi, ki jih je za omilitev posledic epidemije sprejemala vlada, niso bili najbolj naklonjeni. Odločevalci še vedno niso prisluhnili zahtevam sejemske industrije po pomoči v obliki pokrivanja fiksnih stroškov na letni ravni, pri čemer bi se moralo za primerjavo vzeti celotno leto poslovanja v normalnem in epidemičnem obdobju,« je poudaril Erjavec.

V družbi ostajajo optimistični. Ugotavljajo, da prinesejo sejmi v občini in okolju, kjer se ti dogajajo, kar 7-kratnik prihodkov samega organizatorja. Želijo si, da bi z njimi ta pogled v skupno sejemsko prihodnost delila tako občina kot država.

 

Predvidoma marca letos bo okronana 25. Vinska kraljica Slovenije, s čimer se bo končal že lani podaljšano poslanstvo dosedanje, 24. Ane Pavlin.  

Maja bo v sodelovanju s sosednjo Avstrijo Pomurski sejem organiziral 28. mednarodno slikarsko kolonijo Vinogradi obeh bregov Mure.

Pomurski sejem namenja velik poudarek tudi digitalizaciji in spletni predstavitvi. Od sejma AGRA 2021 dalje namreč ponuja razstavljavcem priložnost, da se brezplačno predstavijo na globalni spletni platformi expomarketplace.eu.