Če bo kruh, ne bomo lačni

4 februarja, 2022
0
0

»Slovenija je dežela odličnih pekovskih izdelkov. Da je to že znano dejstvo, smo potrdili tudi v okviru 22. senzoričnega ocenjevanja kruha, pekovskega peciva, finega pekovskega peciva, keksov, testenin in svežih slaščic v hladni verigi, ki je januarja potekalo pod okriljem naše zbornice.« je po koncu letnega ocenjevanja poudarila dr. Tatjana Zagorc, direktorica pod okriljem Gospodarske zbornice Slovenije delujoče agroživilske Zbornice.

Strokovna komisija je letos senzorično ocenil 208 izdelkov iz 14 podjetij. Skupno bo podeljenih 189 zlatih priznanj, od tega kar 96 v kategoriji kruha, 38 fino pekovsko pecivo, 29 pekovsko pecivo, 20 sveže slaščice v hladni verigi ter po tri keksov in testenin.

»Visok delež nagrajenih izdelkov spet dokazuje, da podjetja na ocenjevanje prijavijo tiste izdelke, za katere so prepričana, da so vredni zlatega odličja,« je poudarila. Vzorce za ocenitev namreč prinese vsak pekar oziroma slaščičar sam, morajo pa biti v njihovem rednem proizvodnem programu oziroma na trgovskih policah.

 

Po  podatkih Zbornice iz leta 2020 se je z dejavnostjo pekarstva v Sloveniji ukvarjalo 337 gospodarskih družb, ki so skupaj zaposlovale 4.347 ljudi. Čisti prihodki od prodaje so tedaj znašali 341,9 milijona evrov, od tega je 54,7 milijona evrov sektor ustvaril na tujem trgu.

Neto čisti dobiček teh podjetij je leta 2020 znašal 4,3 milijone evrov, dodana vrednost 127,5 milijona evrov ter dodana vrednost na zaposlenega 29.322 evrov. Novejših podatkov trenutno še ni.

 

Zlati

Največ, kar 44 zlatih priznanj je za svoje izdelke osvojilo Žito. Sledijo ji Pekarna Grosuplje s 35 zlatimi priznanji, ajdovski Mlinotest jih je osvojil 31, Hlebček s Pragerskega 19, Pekarna Pečjak 15, industrijska pekarna Mercator 12, 10 pekarna Spar, Pekarne Ptuj in slaščičarna Delakorda po šest, Pekarna Blatnik pet, Mlinopek dve ter po eno Proizvodnja trajnega peciva iz slaščic Konditor in slaščičarna Sastela.