Blaž, prvi reznik vinske trte

7 februarja, 2022
0
0

V severovzhodni Sloveniji sta dva godovnika, ko vinogradniki po stari navadi simbolično pričnejo z rezjo vinske trte: 22. januarja, na vincencevo in 3. februarja, na blaževo. Težko bi sicer razmejili, na katerih vinorodnih območjih je v veljavi kateri izmed njih, a prvi reznik na vinski trti na vincencevo ali vincekovo je zlasti priljubljen v Prlekiji, v Halozah in na Štajerskem.

Tradicijo blaževe rezi že dolgo negujejo tudi člani Vinogradniškega društva Beltinci. Tudi letos so jo opravili na obnovljenih brajdah pri društveni vinoteki v središču kraja. Na blažev god, v četrtek, 3. februarja, se je zbralo veliko članov društva.   

Kot piše Jože Žerdin, je nekaj vinske trte obrezal podpredsednik društva Jože Slavic, pomagali pa so mu ostali člani. Po starem ljudskem običaju so na brajde namestili nekaj mestnih dobrot, šunko in klobase, katere je podaril Franc Maučec.

Ob godu svetega Blaža so se beltinski vinogradniki udeležili svete maše v beltinski župnijski cerkvi sv. Ladislava, kjer so prejeli blažev blagoslov za dobro letino, da bi bilo čim manj vremenskih neprilik in da bi bil pridelek grozdja v jeseni bogat in bi vinogradniki pridelali odlično vinsko kapljico.

Društvo vinogradnikov Beltinci deluje od leta 1997 leta, šteje 58 članov, v večini ljubiteljskih članov. Namen društva je skrb za vinsko trto v vinogradih in na domačih brajdah. Tako društvo pripravlja razna izobraževanja – od rezi, zdravstvenega varstva vinske trte in grozdja, vse do negovanje mošta oziroma mladega vina in  kletarjenja.  

Člani društva iz Beltincev in okolice imajo svoje vinograde v Prekmurju v okolici dobrovniških, strehovskih, filovskih in lendavskih, čentibskih goric, na Hrvaškem v Banfijo in Štrigovi, na prleški strani pa v Šprincu in na območju Koga in jeruzalemskih goric. Beltinski vinogradniki so ponosni na svoje brajde, kjer raste več sort vinske trte.

Tako so pred časom opravili delovno akcijo, in so postavili nove lesene akacijeve sohe in napeljali vinsko trto, tako so na novo uredili lesene brajde, ki so bile nekoč po domačijah. Obnovili so tudi tablice z imeni vinske trte. V beltinskem društvenem vinogradu raste več različnih sort žlahtne vinske trte kot so šipon, renski rizling, traminec, laški rizling, chardonnay, modra frankinja, rumeni muškat, jurka in izabela.