Štajersko trto zasadili v Prekmurju

12 februarja, 2022
0
0

Pred 16 leti je bil pred občinsko zgradbo v Turnišču posajen cepič več kot 400 let stare vinske trte žametna črnina z mariborskega Lenta.

Postala je pravi biser občine in tamkajšnjega vinogradniško – sadjarskega društva, piše Jože Žerdin. Že nekaj let  trta raste na brajdi, ki ima majhen nadstrešek, brž, ko pa se bodo pojavili prvi grozdi, jo društva zaščitijo pred ptiči, ki zobajo sladke grozde. Za vse je bila tudi letos rez trte iposeben dogodek, ki so ga imenovali Blažev rez potomke stare trte z mariborskega Lenta.

Letos sta imela čast, da sta trto v Turnišču obrezala gospodar Alojz Raj in župan občine Borut Horvat, prisoten pa je bil tudi predsednik Vinogradniško – sadjarskega društva Turnišče Franc Bogar. Pred Blaževim rezom je občina namestila novo spominsko ploščo, na kateri piše, da je bil cepič podarjen in posajen ter blagoslovljen 15. aprila leta 2006. Ob tej priložnosti je gospodar trte Alojz Raj na brajdo, kjer raste vinska trta, po starem običaju za to rez obesil nekaj mesnin, predvsem domačih klobas.  Ob tem so se vinogradniki spomnili starega pregovora, ki še danes velja »… da je potrebno pozimi ob blaževem, dati pticam jesti (mesnine), da bodo vedeli, v kateri vinograd ne bodo šle zobat grozdje«.

Gospodar vinske je povedal, da je že poleti za spomladansko rez pustil veliko mladih poganjkov, ki bodo letos zrasle v mogočno trsje na katerih bodo ob nenehni skrbi obrodili sladko grozdje.

Blažev rez je pripravilo Vinogradniško – sadjarsko društvo Turnišče. Ki je skrbnik trte, njen lastnik pa občina. Lansko jesen so vrli in marljivi vinogradniki potrgali 37 kilogramov sladkega grozdja.