Pogrej in pojej spet slovenski

5 marca, 2022
0
0

Podjetje za proizvodnjo gotovih jedi iz Murske Sobote, znanih pod blagovno znamko Pogrej in pojej, je konec lanskega leta dobilo novega lastnika. Iz rok francoskega Fleury Michon je prešlo pod okrilje Ete iz Kamnika.
Novi lastnik iz Kamnika je najbolj znan po vloženi in zamrznjeni zelenjavi in sadju, gorčici, začimbah in drugih kulinaričnih pripravkih, ki jih ponuja pod blagovno znamko Natureta. Zadnji čas je Eta vstopil tudi na trg s kisi, ki jih ponuja pod blagovnimi znamkami Renški hram, Talis in Salatina.

Proconi je z novim obratom na Industrijski ulici v Murski Soboti začel s proizvodnjo pripravljenih jedi leta 2003, 2008. pa so v družbo vstopili Francozi. Dve leti zatem so kot eni največjih proizvajalcev pripravljene hrane v Evropi postali edini lastniki Proconija.

Proconi se že nekaj časa otepa likvidnostnih težav. Negativni kapital podjetja je tako po zadnjem objavljenem poslovnem poročilu za leto 2020 znašal 5,3 milijona evrov. Po poslovnem izidu za leto 2020 je ob 7,4 milijona evrov prihodkov družba ustvarila za 0,86 milijona evrov izgube.
Novi lastnik napoveduje nadaljnji razvoj in rast podjetja, prevzel pa je tudi vseh 74 zaposlenih. Napoveduje, da večjih pretresov na področju  zaposlitev naj ne bi bilo.

V Eti Kamnik še pravijo, da je dela dovolj na obeh lokacijah, v Murski Soboti pa glede opremljenosti in kadrovske strukture novi lastnik razmišlja tudi, da bi ob obstoječi proizvodnji vzpostavil še razvojni center za celotno skupino. Izdelke proizvodnega programa Proconija nameravajo v Eti ohraniti in jo tržiti pod blagovno znamko Natureta, pogrej in pojej.