Z ročnimi spretnostmi na Madžarsko

10 marca, 2022
0
0

Kot piše Jože Žerdin, so bile med udeleženci tudi pomurske vezilje. Rozina Nemec iz Genterovcev se je predstavila s črno priložnostno obleko in garnituro z vzorcem t.i. družinsko drevo, vse izdelano v t.i. hetiškim vzorcem. Z izdelki garnitura iz lanu, ženska obleka in moška srajca,  vse s  hetiškimi vzorci, so sodelovale tudi druge članice Kulturnega društva Hetés Genterovci in Kulturnega društva János Arany iz Gornjega Lakoša. Oba kraja sta v občini Lendava. 

V ocenitev je prispelo  več kot 1.600 izdelkov, nastalih pod prsti pridnih vezilj. Med  njimi je več kot 10-članska strokovna komisija na osnovi strogih kriterijev izbrala čez 800 izdelkov. Od teh je bila večina le razstavljenih, najimenitnejši izdelki pa so prejeli nagrade v več kategorijah. S svojimi izdelki, ozaljšanimi s hetiškimi motivi, so strokovno komisijo navdušile tudi Rozina Nemec in vezilje KD Hetés iz Genterovcev, saj jim je komisija dodelila posebno nagrado.

Vezilje so zadovoljne s svojim dosežkom na konferenci in obenem vesele, da postaja naša avtohtona hetiška vezenina  prepoznavna, cenjena in priznana tudi izven naših meja. Nedolgo nazaj je hetiška moška in ženska ljudska noša postala prva prekmurska madžarska narodna vrednota, ki je z vključitvijo v Zakladnico madžarskih vrednot pridobila naziv Izjemna narodna vrednota. Razstava v Békescsabi je na ogled vse do 8. aprila.