Domače je najboljše

10 marca, 2022
0
0

Domače je najboljše 

V enoti Doma v Kidričevem, ki deluje pod okriljem Doma upokojencev Ptuj, je v delovnih terapijah vsak dan pestro in živahno, saj si stanovalci doma dan zapolnijo z različnimi delovnimi terapijami in delavnicami.

Med nje sodi tudi ročno izdelovanje rezancev na način, kot so to nekoč danes stanovalke doma izdelovale doma. Idejo in recept za to so dobile pri njihovi stanovalki Mariji Smolinger. Tako so se stanovalke doma prelevile v gospodinje. Dela so se lotile zelo spretno, saj so že od mladih nog vešče tega opravila, ki so se ga naučile od svojih mam in babic.

Preden so se lotili izdelovanja domačih rezancev, so si pripravile sestavine – moko, jajca in vodo ter vse skupaj zamesile v testo,  

Izdelava rezancev je potekalo kot nekoč. Testo so testo razrezale na manjše kose in jih z lesnimi valji tanko razvaljale. Po nekaj časa so ga zavile v zavitke in jih z noži tanko razrezale.  Nato so dale rezance in krpice sušit in jih potem do uporabe pri kuhanju juh shranile v vrečke.

Že naslednjo nedeljo so jih vsi stanovalci doma zaužili pri nedeljskem kosilu v goveji juhi. Vsi so pohvalili pridne in marljive stanovalke, katere so pripravile in izdelane veliko količino domačih rezancev in krpic.

 Jože Žerdin