Viteška rez v Pečarovcih

13 marca, 2022
0
0

Po dveh posebnih letih so se v letu 2022 na svečani rezi vinske trte na hribu Sv. Sebeščana v Pečarovcih zbrali pripadniki dveh vinskih viteških redov.   

V četrtek, 10. marca so evropski in slovenski vinski vitezi opravili rez viteške trte. Zaradi pandemije so se namreč dvakrat zbrali v ožjem sestavu z željo, da se tradicija ne prekine. Svečanost, v kateri sodeluje tudi naselje Pečarovci, matična Krajevna skupnost, župnija Pečarovci, Turistično kulturno športno društvo Pečarovci, gostilna Zelko ter občina Puconci, je simbolno namenjena čaščenju trte in vina. Rez trte simbolizira nov začetek, novo rast in nov razvoj.

Dogodek v Pečarovcih pomeni več kot le fizično srečanje udeležencev. Sresčanja so se ob številnih gostih med drugim udeležili prvi in drugi legat Legature za Pomurje, Evropskega reda vitezov vina Ignac Rajh in Andrej Šajnovič, konzul Omizja za Pomurje, Slovenskega reda vitezov vina Štefan Pavlinjek, župan občine Puconci Ludvik Novak, predsednik Krajevne skupnosti Pečarovci Jožef Rituper in gostitelj Dušan Zelko. Svečanost je obogatila tudi duhovna misel župnika župnije Pečarovci in dekana dekanije Murska Sobota Ivana Kranjca, ki je opravil  blagoslov trte.

Rez trte pa so opravili vinski vitezi Franc Škrobar, Damjan Breznik, Jože Puhan in Štefan Krampač. Družabni del srečanja, ki mu vitezi pravijo prijateljevanje, so popestrile jedi iz gostilne Zelko ob spremljavi odličnih vin, ki so jih letos prispevali redovni vinarji Leon Gjerkeš, Jože Puhan in Egon Krampač. Za dobro razpoloženje je poskrbel duet ‘Vesela zgrebaša’.       

Jože Žerdin