Jožice in Jožefi na kupu

19 marca, 2022
0
0

Turistično društvo Beltinci je ob današnjem godu svetega Jožefa po dveh letih premora druženja zaradi epidemije korona virusa pripravilo srečanje godovnikov. Kot poroča naš dopisnik Jože Žerdin, sta pobudnika sedaj že tradicionalnega srečanje pred skoraj 30 leti bila beltinski župnik in župan Jože Hozjan in Jože Kavaš, priključil pa se jima je še Jože Kociper iz beltinske skupine muzikantov – Kociper-Baranja bande. 

Sprva so bila srečanja pri beltinskem gradu, potem spet nekaj časa v središču kraja pri gostilni Zvezda, zadnjih nekaj let pa v parku pri župnijski cerkvi sv. Ladislava. Organizacijo srečanja je prevzelo Turistično društvo Beltinci, ki to lepo tradicijo nadaljujejo in neguje ter ohranja, predvsem z namenom, da bi se ime Jožef ohranilo za prihodnje rodove.

V Beltincih živi 65 Jožefov in Jožic, najmlajši s tem imenom pa je star 34 let. Vabilo na srečanje so organizatorji poslali vsem.

Joževi in Jožice so se ob svojem godu najprej udeležili dopoldanske svete maše v beltinski cerkvi, zatem je sledil družabni del s srečanjem ob stojnicah z domačimi dobrotami.  Vsak udeleženec srečanja je v spomin prejel ročno izdelano vizitko ter nageljni cvet, ki jim je bil pripet na obleko. Bilo pa je poskrbljeno tudi za petje in pogovor, kajti da bi se na enem mestu srečali Jožefi in Jožice je redek primer. Na srečanju so se dogovorili, da se prihodnje leto spet srečajo nas istem mestu v beltinskem parku. Letošnje srečanje bo ob lepem toplem vremenu in druženju vsem skupaj ostalo v lepem spominu.

God svetega Jožefa praznujejo  po vsem svetu, kot svetnik pa je bil razglašen leta 1870. Sveti Jožef izvira iz Betlehema v Judeji, vendar se je preselil v Nazaret v Galilejo, kjer je opravljal tesarsko obrt. God in praznik svetega Jožefa, moža Device Marije in Jezusovega skrbnika katoliška cerkvi obhaja 19. marca. Sveti Jožef je bil zvest in potrpežljiv mož. Je zavetnik umirajočih, zavetnik očetov, obrtnikov, delavcev in krščanskih družin.