Mini Krumplova noč

21 marca, 2022
0
0

Domači nogometni kluba je v sodelovanju s krajevno skupnostjo,  turističnim in kulturnim društvom ter gasilskim društvom v Prekmurski domačiji  pripravil mini Krumplovo noč – langašijado. Bil je to uvod v letošnjo poletno zabavno in etnološko kulinarično prireditev Krumplova (krompirjeva) noč. V okviru le-te vsako leto obiskovalcem ponujajo domačo liplansko specialiteto iz krompirjevega testa, to je ocvrti langaš.

Kraj Lipa je bila nekoč znana po tržnih pridelovalcih krompirja. Prišli so drugi časi in danes je le še nekaj omembe vrednih pridelovalce, ohranila pa se je langaš kot zelo pozana jed iz krompirjevega testa. Da spomin ne bi šel povsem v pozabo v vasi Lipa na dveh prireditvah obiskovalcem ponujajo langaš, pripravljen na liplanski način.

Letošnja mini Krumplova noč –  langašijada je minila v znamenju pokušnje te slastne jedi in druženju krajanov Lipe in drugih obiskovalcev, ki so si po dolgem času spet lahko privoščili svoj langaš. Tokrat je bil langaš za poskusiti na prireditvenem prostoru, lahko pa so ga obiskovalci vzeli tudi za domov.

Prostori prekmurske domačije so se spremenila v kuhinja, kjer so domačini ročno lupili kuhan krompir, ki so ga naribanega dodali k  moki, vse skupaj omesili v krompirjevo testo. Potem, ko je nekaj časa vzhajalo, so ga ročni na tanko raztegnili in ga potem ocvrli  vročem olju.. Ko so langaši dobili rumeno rjavo barvo, so  bili nared.  

Organizator mini langašijade se je odločil in vse godovnike, Jožefe in Jožice, ki so na tisti da praznovali, jih je povabil na prireditev in  jim brezplačno ponudil po en langaš. Na mini langašijadi so pripravili in ocvrli čez 500 langašev.

Obiskovalci so lahko langaš  poskusili samo kot pečenega ali pa na njihovo željo z dodatki – s česnom in naribanim sirom ali kislo smetano.   

  Jože Žerdin