Kruh v muzeju

14 aprila, 2022
0
0

Nekoč so naše babice za velikonočne prazniki, takrat še v krušni peči, pekle domači kruh in druge pekarske izdelke, kot so vrtanki, potice in drugo. Sestavine za kruh so v celoti pripravile same: doma so posejale pšenico ali rž, jo ob žetvi ročno poželi, doma so opravili mlatitev ter zrnje v mlinu zmleli v moko.  

Pred mnogimi leti so gospodinje za veliko noč, zlasti na veliko soboto, ko se jedi blagoslavljajo,  v košaro poleg domačega kruha, položile še doma obarvane pirhe, hren s svoje njive ali vrta, pa tudi v okviru domačih kolin pripravljene mesne dobrote.  Danes so drugi časi in v velikonočni košari običajno končajo izdelki, ki so večinoma kupljeni v trgovini.

Ponekod v Prlekiji in v Prekmurju pa še ohranjajo stari običaj domačih jedi. Kako se pripravi in speče kruh doma, sta prikazali Marjana Kos in Zdenka Zorec iz Turistično – kulturnega društva Babinci. Demonstrirali sta vse postopke:  od priprave moke in  kvasa, kako se oboje zamesi v testo, kako vzhaja, se ovalja v hlebce in ponovno vzhaja, ter se spečejo v kruh. Marjana in Zdenka sta še vešči tega opravila.

 

Jože Žerdin