Ročne spretnosti postavile na ogled

20 aprila, 2022
0
0

V kraju zelo uspešno deluje tudi kulturno, turistično in športno društvo. Zlasti so njene pomembne in najbolj aktivne članice, ki jih sestavljajo tu živeče žene in dekleta. Zlasti so aktivne v zimskem času, ko se v dvorani vaško-gasilskega doma v delavnicah poskušajo v različnih ročnih delih.

Rezultat njihovega nedavnega dela je bila nedavna razstava ročnih del, in so jo pripravili v času velikonočnih praznikov. Razstava je obsegala več kot 200 del. Članice društva so v delavnicah lotile izdelovanja velikonočnih aranžmajev, motivov in barvanja jajčk. V ospredju so bile »praskanke«, torej tiste, ki so bile izdelane v tehniki, ko so na površino pobarvanih jajčka z ostrim konicami izpraskale različne motive.  So pa za razstavo izdelale tudi rože in cvetlice iz krep papirja.

Članice so v vsak razstavljeni izdelek vložile veliko truda, znanja in veščin, največ pa je bilo v njem tudi veliko ljubezni in pozitivne energije. Predsednica društva Sonja Gumilar je povedala, da v Markišavcih na ta način ohranjajo kulturno dediščino ter dodala, da se članice društva na delavnicah srečujejo vsak teden od zgodnje zime do pomladi. Na njih ustvarjene izdelke, ki pa jih poem doma še dodelajo in dokončajo, v času razstave pa jih postavijo na ogled. Vsako leto je razstava obogatena z novimi vsebinami in izdelki.

V času letošnjih velikonočnih praznikov je bila to že njihova četrta  razstava. Tudi letos je bila dobro obiskana.  Obiskovalci so članice za njihov večletni trud priprave izdelkov in njihovo postavitev za razstavo pohvalili. Markišavsko društvo deluje od leta 2008, v njem je 33 članic Letos je svoje izdelke za razstavo prispevalo nekaj manj članic.