1. maj na Markovskem

1 maja, 2022
0
0

Na predvečer praznika dela je bilo v središču kraja Beltinci pri tamkajšnjem gasilskem domu letos veselo, saj so po dveh omejitev zaradi epidemije spet postavili prvomajsko drevo.  

Kot piše dopisnik Jože Žerdin, so se na družabnem dogodku spomnili na dogodke za pridobitev pravic delavcev, da bi ti lažje živeli in da ne bi bili izkoriščeni.

Beltinski gasilci mlaj postavljajo že vrsto desetletij, preden so ga začeli postavljati na zelenici pri gasilskem domu, pa so ga postavljali v krajevnem grajskem parku, kjer so pripravljali tudi kresovanje. Letošnji mlaj je visok  kar 22 metrov in je pravi ponos kraja. Smreko so pred gasilskim dom pripeljali iz bukovniškega gozda.  

Preden so ga gasilci postavili mlaj, so mladi beltinski regruti stari 18 let okrasili vrh smreke s trakovi in rožami iz krep papirja. Pri krašenju vrha je sodelovalo 19 mladih regrutov, ki so v začetku leta v gasilskem domu pripravili delavnice, kjer so iz tega materiala izdelovali trakove in rože, ki krasijo mlaj. Za nakup tega materiala jim  je krajevna skupnost prispevala denar. Za okrasitev so izdelali okoli 200 trakov in nekaj rož. Vodja projekta pri izdelovanju trakov in rož iz krep papirja je bila Neja Tušak.

Za letošnje beltinske regrute je bila to velika čast, da so se lahko staršem, gasilcem in ostalim krajanom pokazali v lepi luči.

Po postavitvi mlaja je sledilo druženje, to dejanje pa je bilo uvod v dogodke ob 140. obletnici društva, ki bi sicer morali biti že lani.